Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam BMW 530D z 2004r, przebieg 265tkm. Zmieniłem olej miesiąc temu na CASTROL SLX 0W30. Zalany był pod sam MAX. Dzisiaj po ok 1tkm wyjmuje bagnet a tam połowa stanu. Silnik nie kopci, równo pracuje, ma swoją moc. Przebieg oryginał, turbo wymienione przy ok 220tkm, BMW jeździ na krótkich odcinkach w mieście. Co to może być?

Opublikowano
widze ze wszyscy posiadacze bmw zalewaja castrol ja mam złe wspomnienia z tym olejem własnie takie jak ty piszesz zmieniłem na motula i auto przestało brac olej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A po drugie 0W30 jest za rzadki jak na taki przebieg, powinien byc 5W30 lub 5W40
Opublikowano
Witam

Posiadam BMW 530D z 2004r, przebieg 265tkm. Zmieniłem olej miesiąc temu na CASTROL SLX 0W30. Zalany był pod sam MAX. Dzisiaj po ok 1tkm wyjmuje bagnet a tam połowa stanu. Silnik nie kopci, równo pracuje, ma swoją moc. Przebieg oryginał, turbo wymienione przy ok 220tkm, BMW jeździ na krótkich odcinkach w mieście. Co to może być?

odpalałeś auto przed sprawdzeniem ?

Opublikowano
sprawdzałem olej po całej nocy, bez odpalania.

bez odpalenia olej nie dotrze wszędzie, np. do filtra ( chyba, że zalałeś filtr przed montażem )

aby sprawdzić stan po wymianie należy uruchomić silnik, zgasić, odczekać trochę aby olej spłynął do miski i dopiero wtedy sprawdzać

to, że auto musi stać na płaskiej powierzchni chyba jest oczywiste

przejedź kolejny tysiąc i sprawdź

obstawiam że będzie tyle ile jest teraz

P.S.

pytałem czy odpalałeś auto przed sprawdzeniem stanu po wymianie

Opublikowano
Tak, po wymianie odpalony pochodzil z 10min, odczekalem 5min, sprawdzilem poziom, i uzupelnilem do max, jeszcze jakos niewiele po wymianie sprawdzalem i bylo ok. A teraz polowa skali :-(