Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od jakiegoś czasu mam problem z moim E36;] od jakiegoś miesiąca/dwóch słyszę dziwne stuki na zimnym silniku... dzieje się to głównie rano jak zapalam samochód... po jakimś czasie przestaje, jednak jest to bardzo irytujące... byłem na stacji diagnostycznej w moim "mieście" i fachowcy powiedzieli mi że jest to koło dwumasowe oraz że jedna z zębatek zmiennych faz rozrządu ( w ogóle to nie wiedziałem że V-Tec równiez występowal w BMW...), Panowie ze stacji za wymianę koła wyliczyli sobie około 350zł, a ta zębatka od V-TEC ma kosztować koło 400zł, licząc że zakupimy to od wersji... Common Rail (nie pamiętam dokładnie nazwy...)

Pozdrawiam wszystkich maniaków BMW:)

Opublikowano
Możesz mieć już olej do wymiany, stąd te stuki. I nie musi wcale coś się strasznego dziać z silnikiem, gdy jest bardzo zimno tak jak właśnie jest przez ostatnie 2 miesiące olej ma gorsze właściwości zanim się rozgrzeje. Vtec-a nie masz ale jeżeli masz silnik z vanosem to masz zmienne fazy :D
Opublikowano

Ja myślę że to popychacze hydrauliczne.

Czasami zmiana oleju pomaga.

Nie martw się jak było dużo poniżej zera przy starcie też mi klekotało przez moment.

tel. 514.99.46.99
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie dołączę się do temat.Moje BMW to 318is 140km łańcuszek rozrządu!!posiada z tego co wiem..Na zimnym silniku gdy go odpalam też słychać delikatne KLEKOTANIE i STUK jakby łańcuszka ! a po rozgrzaniu silnika jest w miarę dobrze!! czy to tak powinno być?jedno jest pewne na zimnym silniku zawsze trochę grają zawory a potem w miarę milkną ale jeśli na rozgrzanym silniku słychać delikatnie ROZRZĄD!!to czego?może być to wina???i czy należy już SIAĆ PANIKĘ??????????? :shock:
Opublikowano
jak stuka na zimnym to mozna to przebolec,moja e46 320 przy zapalaniu nie wydaje nawet najmniejszego stuku tylku swist paska nawet przy duzych mrozach
Opublikowano
Ja myślę że to popychacze hydrauliczne.

Czasami zmiana oleju pomaga.

Nie martw się jak było dużo poniżej zera przy starcie też mi klekotało przez momen

zgodze sie z kolega, wymien olej i bedzie dobrze...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Koledzy ja mam podobny problem, także w 318iS słyszę dziwny klekot czy stukanie na zimnym silniku, gdy autko chwilę pochodzi momentalnie przestaje i jest cisza, dodam że olej mam w miarę świeży i używam Castrola Magnatec mineralki, podobno wcześniej był pólsyntetyk ale ze względu na przebieg ja użyłem już mineralnego przy wymianie (250tys km - a kto wie czy nie więcej). Jakieś rady w moim przypadku? Pozdrawiam
Opublikowano
Koledzy ja mam podobny problem, także w 318iS słyszę dziwny klekot czy stukanie na zimnym silniku, gdy autko chwilę pochodzi momentalnie przestaje i jest cisza, dodam że olej mam w miarę świeży i używam Castrola Magnatec mineralki, podobno wcześniej był pólsyntetyk ale ze względu na przebieg ja użyłem już mineralnego przy wymianie (250tys km - a kto wie czy nie więcej). Jakieś rady w moim przypadku? Pozdrawiam

15w40 minerał jest gęstszym olejem, ja nigdy bym nie wlał go do do swojego silnika, gęstszy dłużej się rozprowadza, ja wymieniłem z 10w40 na 5w40 i nic już nie stuka nawet przy -20

tel. 514.99.46.99
Opublikowano
byłem na stacji diagnostycznej w moim "mieście" i fachowcy powiedzieli mi że jest to koło dwumasowe oraz że jedna z zębatek zmiennych faz rozrządu

Panowie skąd wy bierzecie takich mechaników???

olej kiedy wymieniałeś?

jestem prawie pewny(bo nie słyszałem silnika) ze jak wymienisz olej będzie wszystko w porządku...

Opublikowano
Czyli jeśli dobrze rozumiem dobrym rozwiązaniem byłaby wymiana teraz z oleju mineralnego z powrotem na półsyntetyk? A jak się do tego ma sprawa samego przebiegu auta ponad 250tys? Stereotyp że w stary silnik tylko mineralny olej się leje to bajki jak rozumiem. Nie będzie żadnych problemów gdy przyjdzie ocieplenie, czy są i jeśli to jakie mogę mieć konsekwencje w najgorszym przypadku?
Opublikowano

Miałem e32 730 z przebiegiem ponad 450 tyś km i normalnie na 10w40 cały czas, minerał to do jakiegoś złomu można wlać, bo jak już ledwo chodzi to i po co w olej inwestować dobry :)

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...