Skocz do zawartości

listwy drzewo !!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam pytanie jak doprowadzic do porzadku te listwy w kabinie bo sa cale wyblakle i nie wygladaja wogole ,,, a widzialem na jakiesj szwedzkiej strnie jak powinny wygladac po renowacji ale niesttey nie rozumime nai slowa po sweden :)) wie ktos moze ,,,,pozdrawim goraco
,,, bmw klub 3city--mod lakiernictwo
Opublikowano
Kiedyś widziałem na jakimś kanale jak koleś demontował je bodajże w meśku (z tym, że były z litego drewna). Następnie ścierał najbardziej zewnętrzną część a potem politurował i na koniec pokrywał takim specjalnym lakierem.

SPONSOREM MOJEJ NIEOBECNOŚCI SĄ BROWARY ŻYWIECKIE S.A. :)))

BMW-MADE BY WINNERS, MADE FOR FUN !!!!

Opublikowano
Po demontażu listew usuń lakier preperatem "Tirolak" wystarczy posmarować na 5 min. i spłukać wodą, wcześniej ściągnij gąbki z wewnętrznej strony. Ważne, bo bez nich będzie potem skrzypieć. po wyschnięciu papier ścierny 200, ale delikatnie, bo warstwa "drewna" jest cieniutka, potem wygładzanie papierem 300-500, nestępnie bejca, kolor dobierz na próbce i na koniec lakier wodny rozcieńczony 1:1 wałkiem welurowym 10-15 cieniutkich warstw, po wyschnięciu każdej warstwy polerka papierem 300-500. Ja tak właśnie robiłem i jestem zadowolony
Opublikowano
a powiedz masz jakies fotki moze jak to wyglada juz po zrobieniu ?? bo jestem ciekawy bdzo a te papiery to takie jak lakiernik uzywa co nie?? te wodne ??
Opublikowano
Niekoniecznie wodny, ważne, żeby był miękki i równo zbierał, fotki postaram się wrzucić na priv, ale mój aparat to właściwie zabawka, nie wiem czy się uda
Opublikowano
Po demontażu listew usuń lakier preperatem "Tirolak" wystarczy posmarować na 5 min. i spłukać wodą, wcześniej ściągnij gąbki z wewnętrznej strony. Ważne, bo bez nich będzie potem skrzypieć. po wyschnięciu papier ścierny 200, ale delikatnie, bo warstwa "drewna" jest cieniutka, potem wygładzanie papierem 300-500, nestępnie bejca, kolor dobierz na próbce i na koniec lakier wodny rozcieńczony 1:1 wałkiem welurowym 10-15 cieniutkich warstw, po wyschnięciu każdej warstwy polerka papierem 300-500. Ja tak właśnie robiłem i jestem zadowolony

a powiedz jak ty zrobiles zeby zlikwidowac po lakierowaniu te chropowatosci bo papierem to lipa jest wg mni bo sie robi matowe jaka polerke robiles ??

Opublikowano
noja robilem papierem 1500 wiec w sumie juz jak cztsty papier ale chyba miekki lakier jeszce byl dlatego mi zerwalo mozliwe nie ??
Opublikowano

ja swoje wypolerowałem po zdjęciu (a dałoby się i bez zdejmowania, tylko przy okazji wyjmowania zegarów :) ) pastą polerską Farecla G3, najpierw maszynowo, potem ręcznie. Farecla do kupienia w sklepach dla lakierników samochodowych, normalnie raczej nie - tubka około 20 zł, jak pamiętam (wystarczy do końca mojego życia, jeśli tylko łysiny nie będę chciał sobie wygładzić :mrgreen: ). Rzecz jasna przed Fareclą zwykły papier wodny.

Oczywiście bez żadnego ściągania lakieru - jest go tam z 1.5 mm :!:

Opublikowano
farecla znam najlepsza pasta jaka jest ale ja juz mam polakierowane i niekltore sa takie lekko chropowayte i ccialbym sie tego pozbyc i teraz nie wiem jak ,,,, :)