Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam taki problem. Chciałem dzisiaj odpalić samochód. Samochód odpalił, ale po ok. 5 sekundach zgasł i nie da się go ponownie odpalić. Dodam, że na desce zaczęła się świecić kontrolka (!) czerwony wykrzyknik w kółku. Jak wyczytałem na forum jest to niski poziom płynu hamulcowego, więc mniemam, że on zamarzł. Czy jest to możliwe? Dodam, że na kompie temperatura zewnętrzna -3,5°C. Samochód zachowuje się tak, jakby nie dostawał paliwa. Normalnie kręci. Akumulator sprawny. Co to może być?

Pozdro.

Opublikowano (edytowane)

Podejrzewam że miałeś mało paliwa w baku i skroplona ciecz która się w nim znajdowała zamarzła unieruchamiając pompkę.

Mówił o tym problemie ostatnio Kuba Bielak na TVN T. :mrgreen:

Edytowane przez Gutkos
Opublikowano

koniec klocków ma inną kontrolkę :

puste kółko ,a na zewnątrz kółka po 3 małe prostokąciki z każdej strony (że niby klocki) :mrgreen:

Pozdro

Opublikowano
a w mojej mam właśnie taką kontrolke i nie tylko ja taką mam,

Może i tak jest, nie twierdzę, że nie. Chociaż dla mnie wielce wątpliwe, żeby końcówka klocków mogła unieruchomić samochód. Dodam, że wcześniej nigdy nie miałem problemów z hamulcami.

Opublikowano
Proponuje otworzyć pokrywę filtra kabinowego po stronie kierowcy, następnie wyciągnąć filtr i jego dolną obudowę. Odkryjesz pompę hamulcową razem ze zbiorniczkiem płynu hamulcowego. Sprawdź jego poziom i czy nie zamarzł. Jak za mało to dolej, a jak zamarzł to samochód do garażu do rozmrożenia sprawdzenie czy nie ma uszkodzeń układu hamulcowego i wymiana płynu. Szczerze jednak wątpię by płyn hamulcowy mógł zamarznąć( owszem jest higroskopijny ale nie do tego stopnia, prędzej by się gotował przy hamowaniu) no chyba ze ktoś wody dolał. Jak to nie to, to zostaje diagnostyka. Pozdrawiam.
Opublikowano

Witam.

Zdemontowałem dzisiaj obudowę filtra i sprawdziłem płyn hamulcowy. Z płynem wszystko ok. Płyn nie jest zamarznięty, a poziom płynu jest jak najbardziej w normie. Trza szukać dalej.

Pozdro.

Opublikowano

Do sprawdzenia pompa paliwa i czujnik walu.

BTW: pilot centralnego dziala? Sprobuj jeszcze innym kluczykiem, w razie by ci sie cos z kluczem/immo dzialo.

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)