Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, panowie mam ostatnio bardzo uciążliwy problem, a mianowicie, posiadam e36 m43b16 i od jakiegos czasu coś mi strasznie piszczy, myslalem ze to może jakies łożysko, ale te dwie rolki napinajace były wymieniane niecały rok temu, pompa wody tez, wiec pozostaje chyba pasek, problem jest taki ze jechałem ostatnio i przez ok 70 km pasek klinowy mocno piszczał, potem coraz ciszej az przestał, widac było też na pasku od strony bloku silnika ze tak ze 2mm paska było lekko nadtopione. Problem zanikł na 3 dni ale dzis znowu piszczal i tez po 70 km przestał, bylem tez dziś u mechanika (ledwo jakiegos znalazlem bo wiekszośc dziś zamknięta) i powiedział ze ne da sie go naciągnąc bo ma automatyczny naciag (z czym sie zgodze) i powiedzial ze ten typ tak ma :shock: i bedzie piszczał (pasek jest BOSHA) i ze najlepiej go wymienic. Co o tym sadzicie, prosze o pomoc bo dziś i jutro samochód jest mi bardzo potrzebny, czy moge dalej jezdzic??
Opublikowano
wyosiowanie?? czyli mam zdją pasek i posprawdza czy rolki nie chodzą na boki?? tylko ze obie rolki byly wymieniane rok temy i pasek razem z nimi (chyba zapomniałem napisac ze pasek tez zmieniałem) a przejechałem nie wiecej niż 15 tys km
Opublikowano

A moze łożysko alternatora? moze szczotki?

Cieżko to sprawdzic bo zwykle po zdjęciu paska łożyska przestają piszczeć :P

Opublikowano
dopiero zrobiłem tak, wlaczyłem auto.. pasek piszczy to ja delikatnie na pasek (na tą gładka strone paska) psiknolem wd40 ale tylko odrobine, i przestalo, cichutko jak nigdy, czyli wychodzi ze pasek??
Opublikowano
dopiero zrobiłem tak, wlaczyłem auto.. pasek piszczy to ja delikatnie na pasek (na tą gładka strone paska) psiknolem wd40 ale tylko odrobine, i przestalo, cichutko jak nigdy, czyli wychodzi ze pasek??
Znakiem tego pasek piszczy na rolce napinacza , więc albo rolka nie jest prosto albo się przycina
Opublikowano
zmienie pasek, i przy okazji posprawdzam rolki, mi sie wydaje ze predzej rolka jest krzywo niz się zacina bo była wymieniana. Jak narazie nic nie piszczy od wczoraj ale i tak wymienie. dzieki za pomoc :cool2:
Opublikowano
witam ponownie, panowie pasek ostatnio był cicho, jeszcze go nie wymieniłem bo czekam na przesyłke, ale oststnio znowu piszczy, tylko teraz sprawdziłem kolejną rzecz a mianowicie przewody od chłodnicy (po nagrzaniu się silnika) są twarde jak kamien, co zapewne oznacza zapowietrzenie układu tak?? (temeratura na silniku normalna cały czas) czy to moze miec wpływ na piszczenie paska, np. pompa wody blokuje sie czy coś??
  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
witam,wymieniłem pasek na gates ale problem jak był tak jest (przez tydzień po wymianie cisza ale potem znowu pisk), układ odpowietrzony elegancko, ale pisk ustaje z tego co zauwarzyłem jak silnik sie nagrzeje i kreska temperatury osiąga pion. Zastanawia mnie jedno a mianowicie czy pompa wody mogła by sie zurzyc po roku (ok 15kkm). macie może jeszcze jakieś pomysły. A i dodam ze wymieniłem ok miesiąca temu napinacz paska (tłumik drgań jak kto woli) i nic praktycznie nie pomogło, może przez tydzień było cicho, stary napinacz głośno stukał zaraz po odpaleniu, a zdarzyło sie ze i ten nowy (firmy INA) też raz czy dwa zastukał, co może bć przyczyna tego stukania??
Opublikowano
to jest pasek wielorowkowy....powodem piszczenia w tym silniku może być pasek i 2 rolki...jesli to nie pompa,ani alternator...ja pasek bym poleci tylko z ASO koszt ok 135zł ,rolki Ina koszt ok90-120zł za 1 sztukę....choć u mnie kiedy deszcz pada i jest cieplo i wilgotno piszczy dopiero jak silnik sie nagrzeje przestaje....w mrozy nawet nic nie zapiszczy..te silniki chyba juz tak maja :(
Opublikowano

problem (mam nadzieje) rozwiązany, pasek nie piszczy, okazało sie że.....ta górna plastikowa rolka (ta na miniśrodzie) powodowała pisk, widać było na włączonym silniku jak zgania pasek na bok, wziołem srubokręt i na włączonym silniku delikatnie przyłożyłem do paska przed rolką i coooooo......CISZA!!!!! zdjołem dekielek zasłaniający srube na rolce i troche ją poluzowałem, strasznie mocno była dociśnięta.

Dzieki wszystkim za pomoc i zainteresowanie moin tematem, mam nadzieje że już nie bede miał problemu z tym piszczeniem :cool2: