Skocz do zawartości

1,8 m 40 problem z moca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czesc wszystkim. Chcialbym sie dowiedziec czy ktos z was mial podobny problem rozwiazal go i moze mi pomoc. Mianowicie moj samochod dziwnie sie zachowuje. Sa 2-3 dni kiedy ma moc ladne,lekko przyspiesza nie muli sie i wszystko jest ok az chce sie tankowac :) ale po 2-3 dniach cos mu sie dzieje i przestaje przyspieszac muli sie,wciskam pedal gazu a on sie zbiera jak fiat seicento 1,1:/ i tak na zmiane... nie wiem co moze byc przyczyna rok temu mechanik mowil ze jest wytarty walek ale to nie przez to raczej bo krzywki sie nie napawaja same c0 2-3 dni i nie wycieraja sie tez za chwile :/ moim zdaniem moze to byc jakies lewe powietrze ktore oszukuje komputer sprawdzilem gume biegnaca do kolektora jest cala niesparciala bez zadnych dziu wiec koncza mi sie tu pomysly:/ sonda lambda wymieniana byla miesiac temu. prosze o pomoc i dziekuje z góry > :mad2:
Opublikowano
  • Autor
przed wymiana sondy nie miala mocy wogole palila prawie 15 na setke i smierdzialo paliwem> po wymianie dostala mocy zaczela palic9-10 i chodzila pieknie az do niedawna.teraz raz jedzie dobrze raz sie muli ale niezaleznie od tego pali tyle samo. Sonda boschowska taka sama jak wymontowana z tym ze uzywana.
Opublikowano

Podmień sondę.

Też jestem za ori używką niż nowym uniwersalem. Jeździłem na takiej i takiej i nieporównywalnie lepiej silnik pracuje na oryginalnej.

Jak wkładałem używkę u kolegi, miał kilka sond. Wszystkie niby działały, ale tak ospale. Na 6 jakie włożył i testował jedna w miarę śmigała.

Więc albo używka padła, albo masz wodę w kostce. Wejdź pod auto i odkręć kostkę od lambdy i zobacz czy nie wyleci ci woda, tak na początek.

Opublikowano
  • Autor
powiem Ci ze calkiem mozliwe bo kilka razy w tych zaspach przerysowalem podwoziem. Mowiac kostke co masz dokladnie na mysli bo z tego co pamietam to ta sonda ma jeden gruby przewod i nic wiecej tam nie widzialem jak zmienial mechanik...
Opublikowano
Mowiac kostke co masz dokladnie na mysli bo z tego co pamietam to ta sonda ma jeden gruby przewod i nic wiecej tam nie widzialem jak zmienial mechanik...

To:

http://img03.allegroimg.pl/photos/oryginal/13/78/67/28/1378672866

Skopiowane stąd: http://allegro.pl/sonda-lambda-bmw-3-e30-e36-5-e34-7-e38-nowa-i1378672866.html#gallery

Z aukcją NIE MAM NIC WSPÓLNEGO. Obrazek poglądowy. ;)

Także bym to w pierwszej kolejności sprawdził.

Opublikowano
  • Autor
dzieki zobacze popoludniu a jak okaze sie ze tam jest woda to co z tym zrobic ?wysuszyc wystarczy ?
Opublikowano

Może wystarczyć, ale z przypadków które znam, woda wyrządzała nieodwracalne szkody. :(

Jeżeli piszesz, że szorowałeś podwoziem, to bardziej skłonił bym się do przerwania któregoś kabelka, albo naderwania samej sondy.

Opublikowano
  • Autor
powiem Ci tak jak zauwazylem ze raz ma moc a raz nie to pojechalem do tego samego mechanika ktory mi wymienial sonde zeby podniosl go do gory i sonda byla na miejscu ale on mowi ze to ze jest na miejscu o niczym nie swiadczy to mowie mu zeby kompa podpial i komputer zadnych bledow nie pokazal to bylo z 3 tyg temu a samochod dalej jezdzi jak jezdzi....
Opublikowano

Żeby był błąd, sonda musiała by w ogóle być martwa ale wtedy silnik pracował by równo wchodząc w tryb awaryjny.

Tak jak opisujesz, dzieje się wtedy jak sonda dostaje napięcie i próbuje pracować, ale zawiesza się, itp...(np.zerwany kabel od jej podgrzewania lub masy...)

Wtedy daje dziwne odczyty do sterownika, a ten na tej podstawie knoci dalej wszystkie inne sterowanie mieszanki.

Sondę najlepiej sprawdza się na wykresie, bądź testerze. Wtedy widać jak pracuje, a nie jako błąd zapamietany, bo to żadko się zdarza a poznać można jedynie po większym zużyciu paliwa i ewentualnie lekkim zmniejszeniu mocy, ale nie po nierównej pracy silnika.

Opublikowano
  • Autor
dzis sprawdzilem ta wtyczke sucha zero wody ....
Opublikowano

Sonda musi być oryginalna.

Jeśli jest zamiennik lub uniwersalna to wystarczy na góra 6 miesięcy.

Z drugiej strony każde auto pracuje lepiej a innego dnia gorzej nawet nowe.

Wszystko zależy od wilgotności powietrza, temperatury powietrza, ciśnienia atmosferycznego, kierunku wiatru oraz ilości tlenu w powietrzu im jest go więcej tym auto jest żywsze.

Możliwe że koledze się wydaje że auto zrobiło się słabsze, gdyż za często nim się porusza.

Niech kolega pojedzie na hamownie i się przekona czy auto jest słabe. Silnik 1.8 M40 powinien mieć 113KM.

Opublikowano
  • Autor
nie no to nie jest jakas mala slabo niewyczuwalna roznica.... czuc ze mu brakuje ewidentnie sily tak jakbym przesiadl sie z bmw mojego na fiata seicento1,0. Jak ma lepsze dni to wystarczy leciutko nacisnac pedal a on przyspiesza a jak jest zle to go wciskam trzymam dluzsza chwile i on sie dopiero powoli rozpedza jak wagon z weglem :/ jeden cylinder chyba przestal pracowac bo cala buda zaczelo od wczoraj rzucac na boki....
Opublikowano
A swiece,kable i kopułkie sprawdzałes,bo ja w swoim silniku tez 1.8 m40 tez szarpało i sie dusił przy dodawaniu gazu,ale dochodzil do 2 tysi obrotów i jakos sie rozpendzał,ale to na gazie,na benzynie było wszystko ok,a u siebie miałem przebicie na jednym kablu i wymieniłem kable przecisciłem kopułkie i gra.
Opublikowano
  • Autor
kopulka jest wymieniona swiece zdrowe przebic na kablach nie ma. Moze to wina komputera ze raz jezdzi dobrze a raz zle....