Skocz do zawartości

320i - moduł komfortu (oznaczenia) ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio musiałem dostać się do modułu komfortu i bardzo zaciekawiły mnie jego opisy. Czy ktoś z szanownych forumowiczów jest w stanie powiedzieć coś więcej o module w oparciu o załączone zdjęcie ?

http://dhf5mq.blu.livefilestore.com/y1pr47PdtaEnee2nWgaLGfS-MnUQVQ6qUDaBZalLuEMHWu3S0UqfjnrBE5WV_sMCnIs8ubKjXlsV7xG7OOjJ4EqW6CqhJiIhv6I/13062010019.jpg?psid=1

Opublikowano
Chodzi mi o wartości zawarta w „HW” i „SW”. Znajomy twierdzi, że dane te zawierają informacje odnośnie wyposażenia modułu tj. jakie funkcje jest w stanie obsługiwać. Nie wiem ile w tym prawdy, ale nie zaszkodzi się dowiedzieć :8)
Opublikowano

HW to hardware czyli wersja "elektroniki", SW to software czyli wersja oprogramowania. Podejrzewam że wyższe numery miały jakieś poprawki błędów swoich młodszych "braci" ewentualnie jakieś nowe funkcje któe dochodziły wraz z rozwojem serii.

Z kolei oznaczenie HIGH (w twoim przypadku, lub w innym LOW) oznaczają że modułkontroluje 4 lub 2 drzwi.

Opublikowano
Czyli nie da się w oparciu o opis modułu stwierdzić jakie funkcje obsługuje. Do tego musisz podpiąć się kompem?
Opublikowano

Ale jakich funkcji dodatkowych się tam spodziewasz ?

Siłowniki drzwi, klapy, klapki paliwa, oświetlenie wnętrza, wycieraczki, alarm, podnośniki szyb.... to chyba wszystkie jego funkcje.

Opublikowano
Właśnie chodzi mi o to czy ma możliwość aktywacji alarmu. Słyszałem że niektóre komforty mają coś takiego. Wystarczy kupić mały zestaw zawierający syrenę i jakieś tam czujniki i następnie aktywować tą opcje w komforcie.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ostatnio musiałem dostać się do modułu komfortu

Witaj

Wymieniałeś moduł na inny, czy naprawiałeś coś w nim ?

Może ktoś wie, jeśli mam szukać używanego modułu to dokładnie o takim samym numerze, czy może być inny moduł?

Realoem pokazuje mi kilka nr, trudno stwierdzić bez wyjmowania jaki konkretnie.

Pozdrawiam

Rafal

Opublikowano

Najlepiej taki sam jak nie chcesz kodować (no i sprzętowo musi obsługiwać odpowiednią liczbę drzwi).

Numer możesz odczytać fejsem lub po zdemontowaniu schowka (10 min roboty)

Opublikowano

Numer możesz odczytać fejsem lub po zdemontowaniu schowka (10 min roboty)

dzięki za szybki response ;-)

jakbyś mógł oświecić mnie, czy fejs to oznacza podpięcie pod komputer, czy coś łatwiejszego?

w w-ie podpięcie pod kompa niestety trochę kosztuje (oczywiście nie mówię o aso)

znalazłem w Kwidzyniu gościa, który twierdzi, że naprawia te ustrojstwa. Ktoś może miał doświadczenia z naprawą tego?

pozdrawiam

Opublikowano

Ostatnio musiałem dostać się do modułu komfortu

Witaj

Wymieniałeś moduł na inny, czy naprawiałeś coś w nim ?

Myślałem, że padł mi moduł bo nie składały mi się lusterek a tu okazało się, że wypalił się przycisk sterowania lusterkami :(

Opublikowano

dzięki za szybki response ;-)

jakbyś mógł oświecić mnie, czy fejs to oznacza podpięcie pod komputer, czy coś łatwiejszego?

w w-ie podpięcie pod kompa niestety trochę kosztuje (oczywiście nie mówię o aso)

znalazłem w Kwidzyniu gościa, który twierdzi, że naprawia te ustrojstwa. Ktoś może miał doświadczenia z naprawą tego?

pozdrawiam

Tak, pod pojęciem fejs miałem na myśli podpięcie pod komputer, inter(fejs) :P

Faktycznie jeżeli masz za to płacić jakąś większą kwotę to może zdemontuj sobie ten schowek :)

A co do naprawy, to zgadza się, naprawiają te moduły, ale wszystko zależy od tego co się z Twoim stało, (jakie objawy).