Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Dziś odpalając auto przy temperaturze -10st zauważyłem że sama zapaliła się lampka od klimatyzacji. Czym może to być spowodowane?
e36 318i kombi 1999r
Opublikowano

Witam

Też miałem w tej sprawie pisać czy ktoś coś wie na ten temat.

U mnie jak wymieniłem teraz nie dawno filtr kabinowy to lampka od klimy przez parę dni bez względu na temperaturę (czy powyżej czy poniżej 0) po każdym włączeniu zapłonu się zapalała. Teraz już nie. Z tego co wiem to klimy w tych samochodach nie można włączyć przy temperaturach poniżej 0.

A i jeszcze jedno aby ją wyłączyć trzeba dwa razy nacisnąć.

Wie któś może o co w tym chodzi?

Pozdrawiam

Opublikowano

W moim poprzednim samochodzie (E36 2.0 24V),klimę dało się normalnie włączyć poniżej zera. A sama kontrolka moim zdaniem może świecić właśnie dlatego że jest zimno, nie jestem do końca pewien ale domyślam się,że w klimatyzacji powinien być jakiś czujnik temperatury,sterujący pracą sprężarki- jak klima jest ustawiona na maks zimno to czujnik włącza sprężarkę,a jak jest wyłączona lub ustawiona ma maks ciepło to sprężarkę wyłącza lub zwalnia jej pracę. Bez takiego czujnika klimatyzacja pracowałaby non stop pełną parą co wydaje mi się wątpliwe. Może ów czujnik "myśli" że klima pracuje-skoro wykrywa niską temperaturę i zamyka obwód zapalając kontrolkę klimatyzacji.

To jedno z logiczniejszych rozwiązań jakie wydumałem,ale to tylko domysły i nie mam nic na ich poparcie, trzeba by obejrzeć schemat instalacyjny klimatyzacji, żeby sprawdzić czy mam rację :wink:

Czujnika lub czujników szukałbym na pewno wewnątrz auta,być może w okolicach filtra kabinowego- w moim "logicznym założeniu" musi on odczytywać temperaturę wewnątrz auta, tak by dozować pracę sprężarki w zależności od ustawienia temperatury na pokrętłach "ciepłe-zimne" i od temperatury w samochodzie.

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999768810_1.gif

Pozdrawiam

Opublikowano

Zgadza się w E-36 też miałem klimę którą można było włączać zimą przy ujemnych temperaturach. Nie wiem czemu w E-34 jest inaczej (czytaj: gorzej bo zimą klima się przydaje tak samo jak latem).

Wracając do tematu to oczywiście czujnik jest w desce pzry pokrętłach od ustawiania temperatury jest taka mała krateczka z wentylatorkiem z tyłu i to chyba sprawdza temperaturę w środku auta i odpowiednio dzięki temu może klima pracować ale nie ma to raczej wpływu na to zapalanie się samoczynne lampki klimy bo czy w aucie jest -5 czy +2 to chyba różnicy nie ma bardziej obstawiałbym tu wilgotność powietrza jaka jest w aucie. Nie wiem może któś wie dokładnie o co tu chodzi.

Zastanawiałem się dlaczego trzeba dwa razy nacisnąć aby lamkę od klimy wyłączyć i być może zapalenie sugeruje tylko włączenie klimy dlatego jak naciśniemy raz to się dopiero włącza a drugie naciśnięcie wyłącza klimę. Może ktoś wie i nas oświeci

Pozdrawiam

Opublikowano
A może klima działa tylko jako osuszacz powietrza po odpaleniu przy odpowiednio niskiej temperaturze? To dalej tylko domysły.

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999768810_1.gif

Pozdrawiam

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam mam mały problemik z klimą,jakiś miesiąc temu nabijałem klimke działa super idąc dziś po auto wyjeżdżałem z garażu i chciałem załączyć klimę naciskam przycisk a tu lipa jak przyciskam to kontrolka miga,i nie załączy klimy ,co może być???