Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Auto: E46, 12.2003 r., 320d

Od kilku dni jedna lampa xenonowa świeciła na różowawy kolor, teraz świeci tylko przez kilka minut od włączenia świateł, a później gaśnie (co sygnalizowane jest na kontrolką na kokpicie). Domyślam się, że padła żarówka...

Będę wdzięczny za podpowiedź, czy faktycznie chodzi o wymianę żarówki, a jeśli tak to na co zwrócić uwagę przy jej zakupie i ile taka przyjemność może kosztować

Masz problem z DLR? Pisz...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli zaczęła zmieniać barwę, to znaczy że kończy swój żywot. Objaw oczywisty, ale jeśli chcesz być pewny, to przełóż na próbę żarnik z drugiej lampy i zobaczysz. Od razu wymień oba żarniki, bo mają one zbliżoną żywotność i zaraz padnie drugi, poza tym nowy będzie miał inną barwę świecenia, niż stary.

Potrzebujesz D2S. Cena allegro to jakieś 100-150pln, sklepowa pewnie z 400. Ceny za sztukę.

Znam takich, co śmigają na żarnikach za 20 pln i są zadowoleni. Niewiadomo tylko, jak długo.

Opublikowano

przełóż zarniki i bedziesz miałpewnośc czy trafiony!

staraj sie nie dotykać żarnika palcami !!! nowy d2s OSRAM =260zł uzywka ok 150zł i jak cierpisz na brak kasy kup jedną używke i zbieraj kase na następną na ok rok ci starczy

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No własnie o takich pisalem wyżej, znam osobę, która ma takie od miesiąca i na razie działają :cool2:
Opublikowano

2 miesiące temu wymieniałem oba żarniki. Oryginalnie były Philipsy 4300K, tym razem, dla testów kupiłem noname 6000K. Jeden za 35zł:

http://allegro.pl/d2s-6000k-zarowka-xenon-zamiennik-oryginalu-ww-i1382817473.html,

a drugi za ~70zł firmy Xenotec. Jak narazie oba świecą świetnie, kolor bardzo ładny, zimny biały, 0 problemów z rozświetleniem nawet przy -15*C, bardzo dobra widoczność w nocy i podczas deszczu. Tak więc o ile się nie uszkodzą/wypalą za miesiąc to będę bardzo zadowolony.

Opublikowano
Podłączę się pod temat. Jakiś czas temu przestał mi świecić jeden ksenon. Pomyślałem że to wina żarówki, aby się upewnić zamieniłem je miejscami. Okazało się że, żarówka ok. Została przetwornica do sprawdzenia i tu zrobiłem tak samo. Okazało się że ksenony działają, przetwornice też. Lampa jak nie świeciła tak nie świeciła. Po paru dniach ożyła :shock: , i na razie świeci. Wczoraj zgasła, ale po ponownym odpaleniu auta zapaliła się. I tu jest zagadka co to może być??? :mad2: Na razie jeżdżę i czekam namiętnie, aż to się powtórzy. Miał ktoś z was koledzy taki przypadek? Co to może być?