Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam nietypowy problem. Kiedy zapalam samochód z rana na zimnym silniku jest ok, przejadę jakąś trasę, samochód się zagrzeje, zgaszę go i kiedy go zapalam za jakieś 5 minut (silnik jest ciepły) zapala ładnie, równo i chodzi tak przez jakieś 5 sekund i tu zaczyna się problem, po kilku sekundach zaczynają wariować obroty - zaczyna przebierać jak by nie palił na wszystkie świece, deptanie na gaz nic nie pomaga... normalnie po trochę zdycha aż zgaśnie. Jeśli uda mi się jakimś cudem przytrzymać go na obrotach po chwili jest w porządku. Wszystko jest ok. Tylko to nieszczęsne zapalanie na ciepłym silniku. Na zimnym ok i po rozgrzaniu również ok. Problem zaczął się wczoraj wieczór więc nawet nie mam jak go w najbliższym czasie podpiąć pod jakiś komputer z nadzieją, że coś by pokazało. Jeśli ktoś ma pojęcie co to może być proszę o pomoc. Aha i jeszcze jedno. Mam zamontowaną instalacje LPG. Odpala na benzynie i na niej właśnie robi jaja... na ciepłym na wysokich obrotach przełącza na gaz, ale tam też przerywa....

Opublikowano

Stawiam na sondę lambda,sprawdź też szczelność dolotu,oraz wydechu przed sondą.

Masz nieprawidłową mieszankę paliwowo-powietrzna.

Sonda,oraz nieszczelności dolotu ,wydechu oraz kilka innych rzeczy mogą generować błąd (mieszanki) a komputer odczyta jako błąd przepływki.

Opublikowano
Ale przez te rzeczy mogło by się dziać aż takie rzeczy.. ja rozumiem nierówna pracę, ale on dławi się i ewidentnie słychać jak by jeden cylinder nie palił w ogóle...
Opublikowano

Jeśli z taką usterką jeżdzisz dłuższy czas, sonda pracuje coraz wolniej przez nagar powstającym z nadmiaru nie spalonego paliwa. Jeśli różnice są duże, mogą powodować uszkodzenia sondy.

Brak oceny każdego cylindra z osobna przez sondę powodują, że wtryskiwacze np dwa dają nierówną dawkę paliwa podają zbyt mało paliwa, to sonda podaje do sterownika , że mieszanka jest niewłaściwa , zbyt uboga. Sterownik zwiększa dawkę,aż ilość tlenu będzie odpowiednia.Na podstawie sygnału z sondy ,dawka korygowana jest tak, że cylindry do tej pory pracujące prawidłowo zaczynają pracować źle. W efekcie, np dwóch sprawnych wtryskiwaczy,a dwóch nie sprawnych, żaden z cylindrów nie ma prawidłowego składu mieszanki.Mimo niesprawności wtryskiwaczy, sygnał lambdy jest prawidłowy,

Piszę to po to ,by ci uświadomić,że komputer wyrzucił błąd przepływki,ale po to mamy podgląd parametrów w czasie rzeczywistym,by móc sprawdzić to dokładnie wiedzieć co z tym zrobić.Nie od razu wymieniać.

Jak widzisz na przykładzie jedna rzecz ma wpływ na drugą,lub wprowadza w błąd ,(próbuje pomóc)

Czasami nie pokazuje błędu,gdyz pracuje w niewielkim zakresie,lub pokazuje nieprawidłowe wskazania.

Cytat

"Ale przez te rzeczy mogło by się dziać aż takie rzeczy.. ja rozumiem nierówna pracę, ale on dławi się i ewidentnie słychać jak by jeden cylinder nie palił w ogóle"

Jak widzisz mogą,lejący wtryskiwacz,sonda,przepływomierz,świece,przewody,nieszczelny dolot,kilka czujników,wszystko co ma wpływ na skład mieszanki.