Skocz do zawartości

zamontowałem alarm i - nie działa oświetlenie wnętrza:/

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

odebrałem auto po montażu alarmu w warsztacie i nie działa mi oświetlenie wnętrza, a dokładnie nie zaświeca się kiedy otwieram drzwi z przodu!! sama lampka działa kiedy włącze ją na stałe, albo przy otwieraniu tylnych drzwi:/

moje pytanie:

- gdzie mam szukać tego kabla, który mógł zostać odpięty/przerwany i czy ma on coś wspólnego z centralką od zamka do której wpinali się przy montarzu alarmu??

Teraz mam tylko wspomnienia..... http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=19333
Opublikowano

W E34 są trzy obwody sygnałów z czujników drzwi: lewy przód, prawy przód i tylnie drzwi razem. Pozostaje więc pytanie jak ten elektryk wpiął się w te czujniki, że tylko tylnie drzwi otwarte powodują załączenie oświetlenia wewnątrz. Przypuszczam, że przednie drzwi odłączył.

Sprawdź proszę, z których drzwi alarm inicjuje otwarcie, to da mi dużo do wywnioskowania,

Opublikowano

Czyli alarm reaguje na spadki napięcia. W takim razie gdy się załącza to wyłącz jednym naciśnięciem przycisku pilota aby wyłączyć tą inicjację ale niech alarm zostanie jeszcze uzbrojony, i aktywny do następnej inicjacji - tylko tym razem w wyniku otwierania drzwi, bo cantralny będzie już otwarty.

Po każdym zainicjowaniu alarmu z czujników jednym przyciskiem pilota wyłaczasz go z uruchomienia, a dopiero drugim naciśnięciem przycisku dezaktywujesz alarm.

Opublikowano

troche sie pogubilem :worried:

mówiąc o inicjacji masz na myśli syrenę czy poprostu włączenie alarmu??

Po każdym zainicjowaniu alarmu z czujników jednym przyciskiem pilota wyłaczasz go z uruchomienia, a dopiero drugim naciśnięciem przycisku dezaktywujesz alarm.

rozumiem że pytasz się mnie czy tak to wygląda??

Teraz mam tylko wspomnienia..... http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=19333
Opublikowano

Potocznie mówiac , jednym przyciskiem wyłączasz alarm, żeby syrena nie wyła, ale dalej alarm jest aktywny, a dopiero drugim przyciskiem wyłączasz całkowicie alarm.

Przy otwieraniu drzwi, otwieraj je lekko, bo alarm może zmylnie zainicjowac ultradźwięki, czyli ruch.

Mam na myśli to że jak zamkniesz auto i alarm jest aktywny to otwarcie centralnego za pomocą dźwignięcia do góry cypelka może wywołac spadek napięcia oraz ruch, który alarm wykryje i zacznie wyć. ą my musimy sprawdzić przecież inicjację z czujników otwarcia drzwi.

Opublikowano

Czujnik ruchu to ultradźwięki.

Natomiast sprawdź dla pozostałych drzwi, czy też alarm się załącza po ich otwarciu.

Już mi się nie podoba, że po zamknięciu drzwi centralny się zamknął - SAM.

Opublikowano

sprawdziłem jeszcze raz i

- drzwi od kierowcy po otwarciu i wyłączeniu syreny próbują się zamknąć, ale nie mogą! i tu pomyłka bo po powtórnym zamknięciu grzybki same nie opadają, ale po tym jak przycisnę guzik zamknięcia :oops:

- pozostałe dzwi przy otwarciu też powodują załączenie alarmu ale po naciśnięciu guzika grzybki opadają i wtedy można je spowrotem zamknąć

Opublikowano

Po otwarciu drzwi centralny się nie zamknie - tylko na zamkniętych drzwiach można centralny uruchomić w Twoim modelu. I to jest prawidłowo. Wnioskowac można że czujniki drzwi są podłączone do modułu odpowiedzialnego za oświetlenie.

Natomiast martwi mnie, że cantralny sam się zamyka nie po wciśnięciu cypelka od zamykania, albo przekręceniu kluczyka w drzwiach, lecz po wciśnięciu przycisku na czujniku otwartych drzwi. Spowodowane to jest ciągłym zasilaniem na przewód zamykania centralnego zamka z centralki alarmowej.

Nie wiem co ten specjalista pokombinował, ale musiał zastosowac coś co rozłącza sygnał z otwartych przednich drzwi na wyłączonym alarmie. W takiej sytuacji musisz jechać z reklamacją. Można wykorzystać pewne funkcje alarmu do jakiejś opcji czegoś, ale nie moze to powodować zaburzeń w pracy innych fabrycznych opcji.

Według mnie ta usterka nie jest spowodowana odłączeniem czujnika od modułu, albo zerwaniem przewodu, lecz nie właściwe podłączenie alarmu co tworzy zaburzenia w pracy oświetlenie wnętrza. I ten problem musi rozwiązać instalator. Jeżeli nie potrafi to niech zakłada alarmy w maluchach, a od BMW - wara. Naprawienie i wyeleminowanie tego przez neta nie jest możliwe - musiałbym to widzieć fizycznie.