Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich szukam odpowiedzi na moj problem.

Mam E36 M43

Zauwazylem ze mam niski stan plynu chlodniczego, raz dolalem plynu, ale stan wrocil spowrotem do niskiego takiego jak wczeniej.

Tu moje pytanie najprawdopodobniej mam do wymiany pompe wody bo staraszny halas slychac w okolicy w ktorej sie znajduje, narazie nie mam czasu jej wymontować i sprawdzić w jakim jest stanie.

Ale jezeli obstawiajac uszkodzoną pompe wody ze lopatki sa juz w nie najlepszym stanie, to czy mozliwe ze rowniez szlak trafil jakas uszczelke ktora jest na pompie i plyn tamtedy ucieka, w lato mialem silnik od spodu brudny z wyciekow oleju, teraz odkad slysze ze pompa zle pracuje, sa tam rowniez widoczne slady wilgoci na bloku.

I drugie pytanie czy ktos mi wyjasni gdzie znajduje się napinacz paska tego ktory idzie przez pompe

_______

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z formatem tytułowania wątków dla tego działu! Następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano

Witam

Sprawdź wizualnie, czy nie masz nigdzie wycieków płynu chłodniczego na silniku. Szukaj wszędzie tam, gdzie plastikowe króćce układu chłodzenia wchodzą w silnik. Uszczelki na tych łączeniach często z wiekiem rozpuszczają się jak cukier w wodzie. Masz dwa takie króćce z przodu i jeden na tylnej ścianie silnika w głowicy.

Pompa wody jeśli hałasuje, to albo łopatki, albo łożysko. Tak czy inaczej, ma prawo puszczać płyn bokiem.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
czy jak sciagne pasek wieloklinowy, to dam rade recznie pokrecic pompą, i wysłyszeć uszkodzenie łożyska badź że coś jest nie tak z łopatkami, czy musze wykrecic pompe żeby sprawdzić jej stan
Opublikowano
konsekwencje znam ale chce sie upewnic ze to pompa halasuje a nie cos w silniku. ewentualnie musze najpierw zrzucic pasek z klimy bo tam moze lozysko halasuje, ale jednak tak na ucho to halas idzie od strony pompy nie sprezarki z klimy
Opublikowano
u mnie pompa też wydawała dziwne dźwięki :) był taki luz że jak ruszałem wiatrakiem to wszystko latało na boki, co prawda wycieków nie było, na szczęście już dawno jestem po wymianie.
tel. 514.99.46.99
Opublikowano
To bede sie musial jutro zabrac za sprawdzenie narazie bez wyciagania sciagne pasek wieloklinowy i sprobuje poruszac nia i zobacze efekty, za wiatrak nie poruszam bo nie mam visco, kupilem auto z elektrycznym wiatrakiem
Opublikowano
Kolego ja niewiem jak to jest ale ja juz dawno bym sciagnal pompe,sciagasz i widzisz czy ma luzy czy skrzydelka urwane.To jest bardzo wazna sprawa,w sumie nie w zimie ale w lato to bys mial problem olbrzymi.Sciagaj pompe,zadbaj o silnik i zobacz co jemu boli
Opublikowano
Czekam na wyplate to cosik wykombinuje w koncu z tą pompą, bo mam jeszcze swiatla do ustawienia, a chce przy okazji robienia swiatel je wyczyscic i zamontowac ringi zeby nie rozbierac potem znowu