Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem w trakcie zakladania alarmu w moim E39 (12/96). Niestety ciezko znalezc schemat elektryki do tego modelu (nawet niezawodna jak dotad elektroda nie pomogła) a stanalem na sterowaniu centralnego zamka.

Moze ktos instalowal juz alarm w tym modelu i wie gdzie znajduje sie sterownik centralnego i jakich kolorow kabli szukac.

Prosilbym o szybka odpowiedz bo jutro (a raczej juz dzis) znow sie za to zabieram.

pozdrawiam

Opublikowano

HI

Nie wiem jak to zrobili w e39 ale w wiekszosci sterownik centralnego zamka znajduje sie kolo nog pasazera pod glosnikiem. Jest wiec duze prawdopodobienstwo ze i e39 posiada ten sterownik w tym miejscu

Pozdro

Opublikowano
Niestety Panowie rozwiązanie centralnego zamka w E39 i E38 nie jest już oparte na jednym module. W przednich drzwiach są moduły do wykonywania funkcji prądowych takich jak elektr.szyby, lusterka, centralny, a komunikują się na poziomie sygnałów kodowanych. Jednakże z lewych przednich drzwi muszą wychodzić przewody sygnałowe odnośnie impulsu zamknięcia i otwarcia. Poszukam w wolnej chwili schematu i Ci prześlę, bo przypuszczać jakie to kolory kabli są bym nie chciał.
Opublikowano
Niestety Panowie rozwiązanie centralnego zamka w E39 i E38 nie jest już oparte na jednym module. W przednich drzwiach są moduły do wykonywania funkcji prądowych takich jak elektr.szyby, lusterka, centralny, a komunikują się na poziomie sygnałów kodowanych. Jednakże z lewych przednich drzwi muszą wychodzić przewody sygnałowe odnośnie impulsu zamknięcia i otwarcia. Poszukam w wolnej chwili schematu i Ci prześlę, bo przypuszczać jakie to kolory kabli są bym nie chciał.

Bardzo bym prosił o ten schemacik na [email protected]

z gory dzieki

Opublikowano

Z centralnym sobie chyba poradziłem, po coś w końcu jest przycisk zamykania drzwi na konsoli środkowej :dance: :twisted2:

Ale są następne problemy, bo jakież nudne byłoby życie bez problemów :D

Gdzie mogę znaleźć przewód lub centralkę z sygnałami otwarcia drzwi (czasy zwykłych wyłączników się skończyły a nastała era kontaktronów).

Oraz gdzie mogę szukać modułu sterowania szybami a najlepiej jak sterować domykaniem szyb (mam takową funkcję w alarmie).

Dzięki z góry i pozdrawiam

PS: robertbmw, schemacik nadal aktualny gdybyś miał chwilkę i był tam miły wysłać na [email protected] (mam 520 E39 z 12/96) :D

Opublikowano

To jest co prawda z E38 ale to samo rozwiązanie

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img470.imageshack.us/img470/6923/21447ms.jpg

Wydaje mi się, że podanie wydłużonego impulsu dodatniego (od domykania) na przewód biało-czerwono-żółty WHT/RED/YEL spowoduje zamknięcie auta i domykanieszyb.

Opublikowano

robertbmw dzieki za schemacik, przydal sie, mialem jeszcze pare innych problemow (kto by pomyślał ze w BMW każdy kierunkowskaz żyje swoim własnym życiem :duh: ) ale na szczęście alarm już "gro i bucy" :mrgreen:

Co do przycisku na konsoli środkowej to niestety nie było dobrym pomysłem podłączyć sie do niego bo czasem może pojawić sie błędne działanie (alarm sie uzbraja a zamek otwiera). Ale już znalałem dobre miejsca wiec kiedys to poprawie :)

Mam jeszcze jedna prośbe.

Otóż bagażnik mogę sobie otworzyć tylko kluczykiem gdyż nie mam przycisku pod kierownicą. Siłownk natomiast w klapie jest bo podłączajać złącze z przewodami do modułu bagażnik sie otworzył. Chcę sobie podłączyć go pod wolny kanał w pilocie z alarmu. Tylko nie wiem które przewody sterują siłownikiem. Potrzebowałbym rozpiskę tego modułu.

Czy moglbys mi podeslac linka do tych schemacików lub same schematy??

pozdrawiam

• 10 lat później...
Opublikowano
witam, czy jest mi ktos w stanie pomóc u mnie kodowanie trzykrotnym wcisnieciem nie dziala bylem u specjlisty najlepszego w miescie sprawdzil i powiedzial ze centralny nie daje sygnalu czyli cos z przekaznikiem nie tak polecil udac sie do elektromechanika nie bylo latwo bo nikt niechcial sie podjąć takiej naprawy czy ktos wie gdzie znajduje sie taki przekaznik i co najlepiej z tym zrobic ??? prosze o pomoc bo przez tych fachowców to wydaje mi sie ze niema rady