Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ostatni coś za szybko ubywało mi płynu do spryskiwaczy - dzisiaj zauważyłem, że na śniegu po reflektorami mam dwie ładne niebieskie kałuże:( Miał ktoś taką usterkę - jeżeli tak to jak ją usunąc - co to może byc? Z dwóch stron naraz rozszczelnił się układ? Czy pękły wężyki? Płyn od listopada zimowy i raczej nic nie zamarzło ani nie rozsadziło. Troche to dziwne.....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Rozumiem, że masz spryskiwacze reflektorów? Miałem też ten objaw ale na szczęście jeszcze na gwarancji. Wymieniono oba spryskiwacze reflektorów. Zdaje się, że majątku to one nie kosztują...

Nie wiem tylko czy masz samochód po lifcie tak jak ja?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam serdecznie. Mam problem, wyciek płynu do spryskiwaczy, stojąc przodem do przodu auta, wyciek jest z lewej strony, kapie i kapie, kto pomoże?

Kapie od dołu i ścieka po osłonie silnika, a raczej chłodnicy.

Proszę o poradę.

Opublikowano
Radzę odwiedzic serwis albo dobrego mechanika i nie kombinować samemu:) Są dwie możliwości:albo rozszczelinł się spryskiwacz albo wysunął się wężyk doprowadzający płyn do spryskiwacza. Tak czy tak trzeba zwalić zderzak, belkę i roboty jest sporo. U mnie serwis wycenił spryskiwacz na jakieś 250zł + robocizna ok 200zł. Ta usterka to podobno standard po zimie w X3 i serii 3 .....
Opublikowano

Dziękuję kolego za odpowiedź, tak zrobię bo faktycznie dostać się do tego to sporo czasu zajmie.

Wesołych Świąt i mokrego dyngusa.

Pozdrawiam.

Swoją drogą gdy by ktoś miał pytanie to mam 2.0d 08r. i chip z wykresem z hamowni ze 177KM jest teraz 205,5KM i 420Nm.

Super się sprawuje:)

Opublikowano
Szkoda, że dopiero teraz odezwał się ktoś z chipem:) bo długo nad tym myślałem aż w końcu doszło do tego, że leasing się skończył i sprzedaję X3 z 2008 z przebiegiem tylko 75tyś....
  • 1 rok później...
Opublikowano

Mi wycieka płyn tylko z prawej strony, widać go przy halogenie na zderzaku. Mimo ze nie używałem spryskiwaczy od dwóch dni to wyciek widoczny kazdego ranka czy to też może być kwestia dysz?

Czy dotarł ktoś w x3 do spryskiwacza bez zdejmowania zderzaka???

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Samochód po lifcie czy przed? Jak po, to bez zdjęcia zderzaka możesz tylko podważyć "klapkę", wyciągnąć dyszę do góry i zerknąć przez otwór - ale niewiele widać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Musisz zdjąć chociaż połowę zderzaka (nie trzeba odkręcać od błotnika po przeciwnej stronie). Nie jest to skomplikowane. Problem jest tylko z jedną śrubą mocującą górną końcówkę zderzaka do błotnika. Po prostu jest schowana pod plastikowym nadkolem i trzeba je odchylić by się do niej dostać. Cało operacja to jakieś 10min. Spryskiwacz jest nierozbieralny więc jeżeli cieknie to trzeba kupić nowy.

Aby zdemontować sam spryskiwacz trzeba zdjąć najpierw zaślepkę, która jest na dyszy spryskiwacza (podważyć zaślepkę, wyciągnąć w górę i zdjąć z osi).

Opublikowano
Dzięki spróbuje się za to zabrać, dziwne ze cieknie nawet jak spryskiwacze nie są używane np. 2-3 dni.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nic dziwnego. Spryskiwacze są niżej niż zbiornik z płynem więc grawitacja robi swoje. Niedawno ponownie wymieniałem prawą stronę a 2 miesiące wcześniej pompkę od tylnego spryskiwacza (przeciekała). Jakość wykonania niegodna BMW :(