Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Izwinitje mienia jeśli juz o tym było ale to mój pierwszy zimowy sezon tym autem. Otóż obecnie, w zimowych temperaturach, mam spory problem z ogrzewaniem wnętrza. Po przeczytaniu kilku tematów w sprawie, wiem że nagrzewa się powoli i już. Rozważałem awarię termostatów ale kreseczki na obrotomierzu w normie tj ok. 4600 dla 520D. Najciekawsze ale i lekko niezrozumiałe jest to, że po dluższej jeździe czuć wyraźne grzanie w okolicach nóg (powietrze jest gorące) natomiast z wylotów wentylacyjnych na desce dmucha chłodne powietrze. O czym to może świadczyć? Czy ktoś mial takie problemy?

Dodam tylko, że nadmuchy w idrivie ustawilem na maxa. Jesli treba będzie podjadę do ASO ale może to jakiś mój bląd?

Opublikowano
Jak byś faktycznie trochę poczytał to byś podał jaką masz temperaturę silnika. Od tego trzeba zacząć. Kreseczki są już ok przy 60stopniach.
Opublikowano
A ustawiałeś w idrivie Air-Distribution rozdzielenie ciepła? Pewnie masz ustawione na maxa na nogi a na tułów pewnie 0. Co do kreseczek i termostatów to już się przekonaliśmy, że nie mają one nic wspólnego z temperaturą. Jeśli chcesz znać prawdziwą temp. silnika sprawdź w ukrytym menu. Tylko nie pytaj jak tam się dostać. Przeczytaj lepiej poprzednie posty związane z temp. silnika ;)
Radość sprawia, że serce przyśpiesza
Opublikowano
Co do kreseczek i termostatów to już się przekonaliśmy, że nie mają one nic wspólnego z temperaturą.

no raczej , bo jak ostatnio moje auto bylo odpalane po kilku dniach a temp. na dworze byla -2 stopnie to kreseczki byly az 4 zaraz po odpaleniu..

BMW 535d Msport 2008r, jak nowka :) .... juz moja
Opublikowano
No ba. Napisałem przecież, że ustawilem grzanie w idrivie - równomiernie i na maxa. Trochę boję się wchodzić do oprogramowania auta by sprawdzić temperaturę rzeczywistą (instrukcje czytałem). Prędzej oddam się w ręce serwisu. Zanim jednak to uczynię, chciałem zapytać Was. Podstawowy objaw jest taki, że nogi grzeją a nawiewy główne dmuchają chłodnym powietrzem. O czym to może świadczyć?
Opublikowano

No i chyba muszę prosić o wykasowanie tematu, chyba że pozostanie jako pomnik tępoty. Otóż zawziąłem się mocno i gruntownie przeanalizowałem ustawienia w Idrivie :D Wszystko było ustawione na maksa i równiutko. Niestety dopiero po chwili dotarło do mnie, że mój driver i passenger są .... niebiescy. Krótko mówiąc jak napisal kolega powyżej, zafundowałem sobie chłodzenie :oops:

Teraz w aucie grzeje jak w Afryce równikowej :oops:

Wstyd mi

Opublikowano

Nie ma problemu, po to jest forum żeby pytać, to nie wstyd a mylić się jest rzeczą ludzką!

Wstyd to kraść i z d... spaść. :mrgreen:

Opublikowano
Napisałeś kolego że masz 520d z 2007r i te kreski na obrotomierzu ci działają? Ja też mam 520d z 2007r i kraski zawsze są w tym samym miejscu czy silnik jest zimny czy nagrzany zawsze są w okolicach 4600 obr. Myślałem że to działa tylko w autach z większymi silkmi np. 3.0d. Albo coś nie kapuju z tymi kreskami, albo mam coś uwalone :roll:
Opublikowano

Działają, jak najbardziej. Na ogół przy zimnym silniku zaczynają się ok. 4000 a kiedy jest bardzo zimno to nawet lekko poniżej. Około 10 km potrzebuje silnik aby dojść do 4600, chociaż jest to zalezne od pogody.

Wesołych Świąt