Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wymienione zostały klocki, czujniki hamulców, dolany płyn hamulcowy bo było mało a na wyświetlaczu pokazuje się komunikat brems icht .... - nie wiem co dokładnie pisze dalej, ponieważ zepsuty jest wyświetlacz . Co to może oznaczać :?:

Drugi problem " wymieniony czujnik ABS ponieważ mechanik stwierdził , że nie daje impulsu. Po wymianie znowu zapala się kontrolka ABS i kontrola trakcji i za chwilę gaśnie i znów zapala, a na komputerze pokazuje że czujniki dają impuls.

Może ktoś wie o co chodzi :?:

Opublikowano

BREMS LICHT PRUFEN - sprawdź światło stopów. Pewnie któraś żarówka Ci się przepaliła w "stopach" (sprawdź też 3-ci stop).

Co do czujnika ABS - jakiej firmy założyłeś? Oryginał (względnie coś firmowego)? Jeśli zamiennik jakiś to tutaj bym szukał przyczyny bo jak dotąd to chyba jeszcze nie znalazłem/nie czytałem na forum o przypadku takim, żeby zamiennik - jakikolwiek - działał poprawnie. Tylko oryginał lub coś markowego.

Pzdr.

Opublikowano
Tak założyłem zamiennik Delphi i będę musiał sprawdzić jeszcze raz czy to nie jest powód. Ale jest jeszcze możliwość , że poszedł drugi :( Tak pokazywał komputer, ale po zbadaniu okazało się, że tylko jeden nie podaje impulsu i ten właśnie został wymieniony. A propos czujników, to najgorsze jest to , że i w sklepie i mechanicy , wręcz polecają zamienniki bo "po co tyle płacić" :) . Cena wcale nie jest wiele niższa, bo oryginał można kupić za 250 zł no ale człowiek wszędzie szuka oszczędności tym bardziej podbudowany opinią fachowców :) . Jadę sprawdzić co tam się dzieje w tym moim samochodziku :) dzięki
Opublikowano
[...]Tak założyłem zamiennik Delphi[...]

To już masz chyba odpowiedź na Twój problem z usterką czujnika...

[...]A propos czujników, to najgorsze jest to , że i w sklepie i mechanicy , wręcz polecają zamienniki bo "po co tyle płacić" :) . Cena wcale nie jest wiele niższa, bo oryginał można kupić za 250 zł no ale człowiek wszędzie szuka oszczędności tym bardziej podbudowany opinią fachowców :)

Posiedź na forum, najlepiej zaloguj się na 2-3 i poczytaj tematy związane z problemami z ABS/czujnikami ABS. Nigdzie nie znajdziesz postu, żeby ktoś zalecił Ci montaż zamiennika no bo "po co tyle przepłacać". Ale to się nie bierze z jakiegoś "widzi mi się" użytkowników e39 tylko z doświadczenia. Niestety niektóre elementy elektroniki - jak właśnie czujniki - wymagają montażu osprzętu tylko oryginalnych bądź markowych firm. Podobnie jak wszelkie czujniki w silnikach, klocków hamulcowych, przepływomierzy itp, itd. Prawda jest taka, że zamienniki często pozostawiają wiele do życzenia pod względem jakości i najczęściej po ich montażu okazuje się, że "chytry dwa razy traci" - lub mówiąc jeszcze inaczej - "trzeba być bogatym, żeby kupować tanie rzeczy".

Pzdr.

Opublikowano
No i czujniki sprawdzone, są sprawne , komputer nie wykazuje błędów. ABS i kontrola trakcji nie działa, ASC nie reaguje :(
Opublikowano
No i czujniki sprawdzone, są sprawne , komputer nie wykazuje błędów. ABS i kontrola trakcji nie działa, ASC nie reaguje :(

Spróbuj jeszcze odpiąć aku na całą noc. Jeśli to nie pomoże to ja nadal obstawiam jako powód tej usterki założenie zamiennika na czujniku ABS. Bardzo często na forum czytałem, że montowano zamiennik, działy się cyrki, komp nie pokazywał żadnych błędów czujnika a wariowało. Po podmianie na oryginał problem ustawał.

Pzdr.

Opublikowano
spróbuję , mechanik twierdzi jednak, że według niego to nie czujnik tylko pompa, ponieważ nie reaguje ASC i teraz nie wiem co robić , czujnik jest drogi, pompa jeszcze droższa :)- używanych do tego modelu nie można kupić, naprawa sterownika jest na tydzień :( ale będę próbował , trzeba zacząć od najtańszych rzeczy:) dzięki
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Delphi ma słabej jakości części,a nawet nie pasują :shock: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Naciąłem się na kilku częściach,a z drążkiem kierowniczym to już jakaś kpina nie pasował(za mało łamał się na tej kulce,przy kulce był za gruby)

Nie kupię więcej nic tego producenta,potem trzeba walczyc ze sprzedawcą o zwrot pieniędzy :( .

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Kolego belzebub. Miałem taki sam problem co Ty. Niby na komputerze pokazywało że czujnik ABS walnięty, a okazało się że sterownik ABS był popsuty. Jakby co to pisz na priva, powinienem gdzieś mieć namiary na gościa co robi naprawia sterowniki i jeszcze gwarancję daje.
Opublikowano

dokładnie :)

pojechałem na komputer do BMW i okazało się, że trzeba robić moduł . Okaże się później, czy czujnik też trzeba wymienić . Na tą chwilę nie pokazuje w błędach czujnika . Wiem jedno, że już nigdy nie dam się namówić na kupno zamiennika :) . A propos ASC walnięty był bezpiecznik :) teraz działa :) dzięki

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
witam mam problem z zawieszeniem cos mi pukalo z lewej strony wiec wymienilem wachacze firmy trw nie ustalo nastepnie drazek kierowniczy pozniej lacznik stabilizatora bez poprawy mechanik stwierdzil ze przekladnia tez zostala wymieniona jeszcze wczesniej byla wymieniana poduszka na amortyzatorze czyli praktycznie cala lewa strona nowa i nadal puka jest to takie gluche pukanie bardzo dobrze slyszalne np na dziurawej kostce brukowej lub przy przejezdzaniu przez tory kolejowe.prosze o pomoc jestem bezsilny
Opublikowano
zapomnialem jeszcze dodac o gumach stabilizatora zostal jedynie stary amortyzator ktory jak stwierdzil mechanik jest ok.suchy tlok nia ma ryski itd.a nadal wali tak jak pisalem wczesniej bardzo to slychac na drobnych dziurkach i torach.