Skocz do zawartości

zcina mi opony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam takie pytanie pewnego razu uderzyłem prawą stroną w krawężnik i rozwaliłem prawy wahacz i półośkę ale to wszystko wymieniłem oraz sprężyny i amortyzatory i zcina mi od wewnętrzną stronę opony z tyłu z obu stron da się tam ustawić kont nachylenia kół czy coś w tym stylu lub czego może być przyczyna ????
Opublikowano
a belka cała ? znajdź drugą belkę i porównaj, czy Twoja nigdzie nie jest wygięta...
Opublikowano
A masz zawias orginał czy jakieś niższe???
BAYERISCHE MOTOREN WERKE
Opublikowano

Wystarczy że ustawisz zbieżność tyłu i przestanie ciąć.

Mi też cięło od środka i nachylenie nie ma nic do rzeczy jak jest w miarę normalny zawias (wysokość), ale zbieżność tyłu ma ogromne.

Najlepiej jak zrobisz pełną geometrie.

Opublikowano
to napisz nam jak się ustawia zbieżność z tyłu, bo pewnie wszyscy posiadacze e30 są ciekawi :)
Opublikowano

Pomyłka moja :wink:

Rzeczywiście, e30 nie ma regulacji seryjnie i tył jest na sztywno. Można jedynie bawić się w tuleje mimosrodowe przy mocowaniu wahacza, ale to zapewne jest znane posiadaczom tego modelu.

Musisz spojrzeć dalej, za elementy które wymieniłeś, ewentualnie pomierzyć miarką. Musiało jeszcze gdzieś "pociągnąć wymiar" podczas uderzenia i jest krzywo osadzone.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja tu widzę:

1. Niski zawias.

2. Wygięta belka.

3. przesunięcie a właściewie wygięcie mocowan belki (te szpile w karoserii). Przy mocnym udeżeniu mogły się lekko wykrzywić przestawiając belkę. Starczy nawet 2-3mm by ścinało opony.

Ale skoro ścina z dwóch stron to raczej niski zawias, lub opony są na tyle zużyte ze widać ze ścina coś. Na dobrym biezniku minimalne różnicy i tak nie widać za bardzo.

Opublikowano
  • Autor
głownie chodzi mi o to że te koła tak się wykładają jak by się miały zaraz położyć
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Masz niski zawias czy nie??? Jak tak to się nie dziw.

Jak nie to może sprężyny pekły?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Może foty jakieś o tyłu to się okaże czy to normalne czy coś nie tak.
Opublikowano
  • Autor
dzisiaj wstawię zdjęcie a sprężyny są nowe a możecie mi wytłumaczyć o co dokładnie chodzi z tym zawiasem ???
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jak jest obniżone zawieszenie to tylne koła w e30 mają tendecję do rozjeżdżania się. Taka konstrukcja zawieszenia.
Opublikowano
moja stoi podobnie i opony za każdym razem są ścięte od środka ale to i tez wina tego ze są szerokie:( nic z tym się nie zrobi praktycznie no chyba ze jakieś wyższe sprężyny.
Opublikowano
  • Autor
ale ja nie mam szerokich opon i jak ją prowadzę na suchej nawierzchni to jest wszystko ok ale gdy po mokrej czy tak jak teraz po sniegu to mi cały tył chodzi na boki nie mówiąc już o wchodzeniu w zakręty nie robiła mi tak wcześniej :/
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Może wina niskiej jakości opon, lub po prostu coś jest niedokręcvone (amortyzator lub stabilizator z tyłu). W stosunku do przodu to tył u Ciebie trochę siedzi. Na jakiej firmy spręzyny wymieniłeś??
Opublikowano
  • Autor
sprzężny są z firmy magnum racze nie jest to wina opon
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
No właśnie. Możę być wina (ale może) tanich sprężyn. Pewnie dałeś z 80/sztukę lub mniej. Też miałem kiedyś tanie sprężyny. Chciałem sobie z tyłu podwyższyć trochę i kupiłem jakieś Tevemy. Z 3 miechy pojeździły dobrze a potem siedział niżej niż na fabrycznym M-kach. Pojeździłe z rok w końcu przeprosiłem stare Oryginalne springi. I co? Samochód jeździ o niebo lepiej. Dałem tylko podkładki pod spręzyny grubsze niż OEM i samochód stoi jak należy a jazda jest o niebo lepsza jak na tych Tevemach.
Opublikowano
  • Autor
a może być to też wina amortyzatorów ????? bo też je wymieniałem
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Dlatego pisałem o sprawdzeniu mocowania amortyzatora. Sprawdź poduchę amorka i czy jest wogóle przykręcony dobrze. Jak kupiłeś jakieś magnumy lub inne Made in Hina to możę tak być.