Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, okres zimow sie zaczal to przyszla pora na pewne rzeczy, a mianowicie sprzegło:)

sprzeglo w m42 jest bodajze z tlumikiem ale o tej samej srednicy jest do m40 tylko bez tlumika.

ktore brac? no chyba ze to od m40 nie pasuje...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ogólnie jest tak że m42 ma dwumas a m40 nie. Nie starczy zmienić tylko sprzęgła ale i koła zamachowe. Z tego co pamiętam gdy zmienisz koło zamachowe od 40 to i sprzęgło podejdzie z m40. Jak się mylę to pewnie ktoś poprawi.
Opublikowano
to juz mam bajzel w bani... w30 chyba nie byly montowane dwumasy.... tym bardziej ze ja mialem swapowane gdzie wczesniej bylo 1.6... temat do skasowania bez szklanej kuli lub wyrwania skrzyni nic sie nie wymysli... sorka za klopot
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niektóre IS miały dwumasy. Skoro nie mówisz o dwumasie o o jakim tłumiku mowisz???
Opublikowano
Niektóre IS miały dwumasy.

Nie niektore a te ktore mialy Klime na pokładzie :wink: Tyczy sie e30 i e36

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
kup komplet koło zamachowe jednomasowe tarczę sprzęgła z tłumikami drgań docisk, łożysko wyciskowe i od m40 i nawet jak masz dwumasa to się z nim rozprawisz raz na zawsze :D tylko jak będziesz kupywał to sprawdź ile zębów ma wieniec żeby jaj z rozrusznikiem nike było :D
Opublikowano
Hmmm to zagadka, bo ja mam M42 z klima dwustrefową manualna, a sprzęgło jak mi wymieniali to na jednomas... :?

Ale z fabryki auto wyjechalo na dwumasie :cool2:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No właśnie. M40 miało tarczę ze sprężynkami bo nie miało dwumasu. IS miały dwumas i tam tarcza była sztywna.
Opublikowano
e30.318 mam oryginalne koło zamachowe od 318is jednomasowe podobnie jak mam oryginalne koło zamachowe od e36 318is także jeżeli miał klimę to miał i dwumas.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
więc wyrażnie pisze że IS z klimą miały dwumas. Odnośnie rysunku sprzęgła do 316i to nie wiem skąd masz rysynek z tarczą stałą bo ja mam taki: http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?model=AC11&mospid=47270&hg=21 z tarczą z tłumikiem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A już wiem. Z realoem wychodzi że touringi z m40 miały sprzęgło z tarcza bez tłumików. Ale to chyba błąd programy, bo koło rzeczywiście pokazuje zwykłe tylko. Wątpie by nie dali żadnego układu tłumiącego do sprzęgła bo by się jaechać nie dało i pewnie skrzynia by w d... dostała. Raczej widzę tu błąd katalogowy. Nie ma szans aby przy zwykłym zamachu była tarcza bez sprężynek.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No chyba że typowa rajdówka czy driftowóz bo tam komfort schodzi na dalszy plan. Liczy się szybkość zmiany biegów i skuteczność przenoszenia