Skocz do zawartości

[E90] INPA analog value, AIR-MASS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

czy wyskalowanie tych wykresów dla E90 320d jest prawidłowe w INPA.

Co oznacza AIR-MASS na załączonym obrazku ? (rozumiem, że jest wykrzyknik bo nie mieści się w przedzie - co jest nie tak ?)

http://img580.imageshack.us/img580/4189/clipboard01qj.jpg

pozd

Opublikowano
sprawdz to sobie na disie bo inpa czasem jest do d..y z tymi paramertrami , mialem dokladnie tak samo skala od 0-16 a u mnie bylo przeplywu 30 czyli z wykrzyknikiem a w disie stwierdzilo ze wszystko jest ok gdyz pokazuje ci na bierzaco jaka powinna byc wartosc i jaka jest.
Prędkość nie zabija, tylko gwałtowne jej wytracenie.
Opublikowano
a tak po za tym widze ze w Twoim silniku to woda sie gotuje przy 117 stopniach to chyba cos nie tak?
Opublikowano
  • Autor

Czyli za wysoka temperatur (printscren był robiony latem ) - jeżeli tak to co może być przyczyną ?

Jakie jest zakres, do 120 st. C ?

pozd

Opublikowano
temperatura robocza jest 90stopni do 110 stopni. u Ciebie temp silnika i chlodziwa jest taka sama wiec albo cos ta impa Cie klamie albo cos jest nie tak z ukladem chlodzenia. jeszcze raz polecam dis i wszystko bedzie wiadomo
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

u mnie w 730d 99r 184km wartości "engine temperature" i "coolant temperature" różnią się od siebie. Na screenie autora tego tematu te wartości są takie same, w innej siódemce widziałem że również są taki same. U mnie po nagrzaniu wartość "coolant" wynosi ok. 90 stopni, a "engine" max 30, 40 stopni. Jak auto postoi nagrzane z wyłączonym silnikiem, wartość przy "engine" rośnie nawet do 70 stopni, ale po odpaleniu wraca do 20 - 40 stopni.

Podejrzewałem walnięty czujnik w głowicy, ale kupiłem nowy oryginalny i po podłączeniu dalej są te różnice. Gdzie szukać problemu i czym grozi obecna sytuacja? Podwyższonym spalaniem?

Dzięki za pomoc i pozdrawiam,

M.K

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Coś chyba INPA świruje bo u mnie też pokazuje w 320d M47N2 temperaturę 113 stopni , w co nie wierzę bo raczej komputer już by poinformował że silnik się przegrzewa.

Jak zwrócił kolega powyżej płyn by się gotował .

http://img845.imageshack.us/img845/904/logoqlq.jpg
Opublikowano
Nic by nie pokazał, u mnie było 117 a kreska w pionie.. miałem zepsuty termostat i rozerwało zbiornik, najsłabszą cześć. A płyn się w takiej temp nie zagotuje, sprawdź specyfikacje na odwrocie opakowania z płynem. Chyba że odkręcisz korek, wtedy spadnie ciśnienie, a czym wyższe ciśnienie tym większe temperatury może znieść. Aha żeby ktoś czasami nie sprawdzał na zagrzanym silniku!