Skocz do zawartości

E39 jak otworzyc maske?! zerwana linka!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
u mnie linka nie szła koło nadkola, a koło lampy potem wzdłuż błotnika( tam mam mocowanie na łączenie linek z maską). Linkę mam już dawno wyciągnięta :D teraz jeżdżę na jednym zamku. Gdzie maskę mogę tylko otwierać po wyciągnięciu nerki :D (bolec od kierowcy udało mi się jakoś wyciągnąć )

Źle napisałem. Dokładnie chodziło mi wzdłuż błotnika, gdzie jest te łączenie :D

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
dzięki koledzy za rady :) Ale patrząc na aurę za oknem to teraz za to się nie będę zabierał :D poczekam, aż się trochę ociepli (Gdy jest ciepło zimne piwko zawsze lepiej smakuje) no i plastyki przy zamku będą mniej zmarznięte :D bo boje się, ze je połamie. Zamek psikałem wd40 ale na tyle co go widzę to jest bardzo brudny i psikanie nic nie daje. Jak się ociepli to wyciągnę go i zobaczmy o co mu chodzi. Na razie trzyma na jednym zamku, zawsze mogę wyciągnąć nereczkę i maska otwarta :)
  • 1 rok później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Akurat nic nowego nie odkryłeś, nie spotkałem się żeby ktoś kazał zdejmować zderzak czy pas przedni.

Odkąd pamiętam dostęp był poprzez wyciągnięcie nerek.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Jeden rygiel otwierasz pociągnięciem linki, drugi obcinasz u mnie tak poszło. Brzeszczotem jest dostęp. Później przykręcasz nowy rygiel i po sprawie.
  • 1 rok później...
Opublikowano

Otwarcie maski w 530d z 2000r zajęło mi mniej więcej 5 minut, plus śrubokret płaski i kombinerki. Linka rozpięla się dziwnym trafem na łaczniku....

Jak wyżej. Wyjęcie nerek. Pociągnięcie linki w jedynym widpcznym miejscu powoduje otwarcie jednego zamka. Drugi wykręcamy spokojnie śrubokrętem. Trzienie ktore są przykręcone do maski przynajmniej u mnie zakończone są od spodu wcięciem na śrubokręt. I już....

Opublikowano
Otwarcie maski w 530d z 2000r zajęło mi mniej więcej 5 minut, plus śrubokret płaski i kombinerki. Linka rozpięla się dziwnym trafem na łaczniku....

Jak wyżej. Wyjęcie nerek. Pociągnięcie linki w jedynym widpcznym miejscu powoduje otwarcie jednego zamka. Drugi wykręcamy spokojnie śrubokrętem. Trzienie ktore są przykręcone do maski przynajmniej u mnie zakończone są od spodu wcięciem na śrubokręt. I już....

To żeś kolego wyskoczył jak Filip z konopi. Trzpień wykręcisz śrubokrętem gdy otworzysz maskę,jak chcesz go wykręcić? jak maska jest za trzaśnięta i trzpień siedzi w dziurze czyt. zamku?

Opublikowano
Kolego. Jak stoisz przed maską to z lewą stroną poradziłem sobie kombinerkami. Wiadomo, kwestia pociągniecia za linkę. Z prawą stroną próbowałem sobie radzić jak pisał ktoś na początku tego działu. kluczem 17. Bez sensu w przypatku mojego modelu. Zauważyłem wycięcie na śrubokręt w trzpieniu (bolcu, zwał jak zwal)i już. 5 min z zegarkiem w reku.Powiem więcej. Wystarczy jedną tylko nerkę usunąć... W dziurze czytaj zamku jest otwór z dołu przez który wystaje końcówka trzpienia z nacięciem na płaski. Nie powiem wam czy to jest standard. Może poprzedni właściciel mojej maszynki tak ją udoskonalił...
Opublikowano
W dziurze czytaj zamku jest otwór z dołu przez który wystaje końcówka trzpienia z nacięciem na płaski. Nie powiem wam czy to jest standard. Może poprzedni właściciel mojej maszynki tak ją udoskonalił...

Tak ją udoskonalił że wydłubał osłonę wewnętrzną od nerek lub wyjął ją wcześniej całkiem.U mnie ta plastikowa osłona siedzi, jak w orginale powinna siedzieć i dla tego nie miałem dostępu do tego trzpienia w dziurze czytaj zamku :wink: .Podsunąłeś mi przy okazji pomysł co można wymodzić żeby w razie ponownej awarii linki nie trzeba było ciąć bolca czyt. trzpienia.

Pozdr. :cool2:

• 2 lata później...
Opublikowano
Witam,mnie tez linka urwala i wlasnie chyba na laczeniu albo przy zamkach.Zdjalem nerki i mam tez ta oslone wewnetrzna nerek,tu piszecie ze to latwo,ale chyba nie macie tej oslony,jak patrzylem po zdjeciu lewej nerki( pasazer) to powiem ze jest nawet do tego zamkaa slaby dostep.wiec moze mi ktos napisac jak otworzyc chociaz ten lewy zamek z posiadana osłona,o prawym to nawet nie ma szans.pozd
  • 1 rok później...
Opublikowano
Panowie mam pytanie w temacie. Jak wymienić zamki maski? Czy trzeba demontować zderzak, wentylator klimy z osłoną? Nie widzę innego dojścia. I drugie pytanie, czy ktoś montował zamki z Allegro są w cenach 50-70 za sztukę czy tylko oryginalne po 210?
Pozdrawiam.