Skocz do zawartości

320d - Wibracje samochodu na wolnych obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam panowie. Mam taki oto problem: Jak odpale samochód gdy jest zimny to czasami wpada w straszne wibracje. Trzęsie całym samochodem jak traktorem problem pojawia sie nie zawsze natomiast ustępuje gdy zgaszę go i odpale ponownie. Drugi problem jest taki ze gdy jadę czwartym, piątym biegiem w granicach od 80km/h do 120km/h coś zaczyna buczeć w napędzie jakbym jechał po chropowatej powierzchni. Wydaję mi się ze to ze skrzyni aczkolwiek mogę sie mylic. Problem ustępuje gdy przyspieszam lub wrzucę bieg jałowy. Czy ktoś miał już podobny objaw? Edytowane przez Agovirin
Opublikowano
Na mój gust to 320d po lifcie. Czyli dobrze trafił tylko nie w takiej kolejności człowiek zapisał.
Komu w drogę, temu Neste.
Opublikowano
ja miałem to samo i okazało się że to jest koło dwu masowe i sprzegło wymieniłem wszystko i jak wszystko gra wiec zobacz jak chodzi sprawdz czy drga skrzynia biegów bo u mnie jak by chciała odlecieć powodzenia
Opublikowano
Drugi problem jest taki ze gdy jadę czwartym, piątym biegiem w granicach od 80km/h do 120km/h coś zaczyna buczeć w napędzie jakbym jechał po chropowatej powierzchni.

Z ciekawosci to buczenie pojawia sie zawsze czy tez tylko losowo ?

Opublikowano

Zacząłbym od organoleptycznego sprawdzenia koła pasowego.

Zgaś silnik otwórz maskę i sprawdź jak wygląda duże kółko umiejscowione z przodu silnika po prawej stronie. Zdarzają się pęknięcia części gumowej oraz rozwulkanizowanie części gumowej od części metalowej ,na której porusza się pasek.

Opublikowano
Co do buczenia w czasie jazdy to jest to zawsze. Buczy gdy jadę równym gazem, natomiast drży jak puszczę gaz i samochód zwalnia biegiem. Wszystko ustaje jak wcisne sprzegło lub włącze bieg jałowy.