Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, sprzedałem swoja Omegę 2.0 16v i rozglądam się za innym samochodem. W oko wpadła mi BMW E34 520i 24v 150 hp benz/gaz. Rok produkcji tego samochodu to 28.12.1995, jego wyposażenie to:

- 2x elektryczne szyby

- 2x AIR BAG

- elektryczne lusterka

- elektryczny szyberdach

- klimatyzacja

- telefon

- ABS

- wspomaganie układu kierowniczego

- centralny zamek

- immobiliser

- halogeny

- oryginalne alufelgi BMW

- nowy model kierownicy oraz lusterek bocznych

- regulacja foteli w każdej płaszczyźnie

- regulacja reflektorów

Pod linkiem zdjęcia egzemplarza http://pokazywarka.pl/wuop04/

Jako że nigdy nie miałem, ani nawet nie jechałem BMW nie mam pojęcia czego się spodziewać. Przyspieszenie z tym silnikiem 0-100 jest krótsze o 0,4s niż mojej byłej Omy i tylko tyle w sumie wiem :D Prosiłbym o jakieś delikatne porównanie tych dwóch samochodów, czego mam się spodziewać, no i oczywiście co sądzicie o tym konkretnym egzemplarzu. Jeżeli umieściłem ten temat w złym dziale to przepraszam. Pozdrawiam serdecznie :D

Opublikowano
Rocznik bardzo dobry, wyposażenie jak na 2.0 też o.k . Jak dla mnie przód auta podpada. Popatrz na lewy przedni narożnik, chodzi mi o spasowanie trzech elementów maska, błotnik, grill. Zdjęcie środka widać tam otwarte drzwi kierowcy przyjrzyj się dolnemu rantowi drzwi.Nie jestem pewien ale tam może być rdza.
Opublikowano

Witaj.

Z zewnątrz i wewnątrz reprezentuje się ładnie choć brak zbliżeń na progi. Ale kolega słusznie zauważył złe spasowanie błotnika i widać wyraźnie rdzę na rancie drzwi. To może się kwalifikować to wycięcia. Kierownica błyszczy ale drążek zmiany biegów już nie tak bardzo. Pod maskę też dobrze zajrzeć. Ople lubią rdzewieć a tu rdzy nie ma prawa być jak się dbało i auto nie bite.

Pomimo różnic w latach produkcji ceny części są porównywalne ale jakość ma znaczenie a tu BMW nie ustępuje a nawet przewyższa trwałością. Nie ma co porównywać osiągów Omegi 2l do BMW 2l. Omega to 136KM i 16v na pasku rozrządu a BMW to 150KM i 24v na łańcuchu przy podobnej masie, więc to naturalne że się lepiej zbiera i to nie tylko do 100-ki. Spalanie mniej więcej to samo. BMW 5 miało najlepsze hamulce w swojej klasie i świetne prowadzenie. Omega jest miększa.

Jedyna co pozostało to zrobić jazdę próbną, sprawdzić czy nie ściąga na stronę, nic nie puka itp. i podjechać do fachowca żeby ocenił.

Można dać fachurze dychę i niech tylko rzuci okiem.

Opublikowano
Ładnie dopasiona choć zawsze dziwiła mnie konfiguracja BMW, klima itp. a zegarek zwykły ale na ten elektroniczny idzie zamienić, linki gdzieś tu pewnie będą lub na bkb.bydgoszcz.pl tam ktoś przekładał. Co do BMW to na bank sprawdż: jak jeżdzi na Pb czy właściciel przypadkiem nie zapomniał co to takiego, progi w miejscu mocowania lewarka - gniją przednie błotniki ale pod budą gdzie są przykręcane - gniją, ranty drzwi przednich tu też lubi sobie korozja wejść a listwy te plastikowe to koszmar cena ok 80zł oryginał (k.... za metr plastiku) wiem bo sam szukałem i....kupiłem do swojej starej 4 sztuki przód-tył jak robiłem. Zawiecha nie jest skomplikowana i raczej droga w naprawie - allegro i masz za pół darmo. Przejedż się zobacz jak chodzi m50 to dobra jednostka i raczej cicha czyli jak coś cyka lub klekocze odpuść sobie, jeżdziłem m50 tyle że 2.5 w e36 i VISCO (wentylator :) ) było słychać a nie silnik, ogólnie auto mało awaryjne a jakiekolwiek przypadki to najczęściej wina poprzednika choć BMW jak każda rzecz martwa ma swoje kaprysy. Silnik 2.0 to torpeda nie będzie a z klimą to już gorzej...choć i tak szybszy od Omegi więc jeżeli Omega ci starczała to BMW też spokojnie. Moje e34 było 2.5l i spalanie pomiędzy 2.0-2.5 to groszowe więc może poszukaj coś w tym silniku. Sam mam e39 2.0 i gdyby nie mały pasażer z tyłu auta z całą pewnością nie byłoby mi obojętne jaki silnik kupuję :twisted:
Opublikowano

a czy to, że z przodu ma białe kierunki, a z tyłu pomarańczowe to normalne? Bo w którymś artykule tutaj widziałem że nowsze wersje mają białe kierunki z przodu i z tyłu, szersze nery(tak jak tutaj), inne lusterka(są), ale znowu tutaj niema malowanych listew pod kolor jak to jest w nowszych wersjach... Na drzwiach faktycznie jest rdza i mam powód żeby zbić z ceny, przyjrzę się dokładnie temu lewemu przedniemu rogowi jak pojadę oglądać. A jak z komfortem e34 vs Omega? Bo w Omie komfort był naprawdę na b. wysokim poziomie. O do różnicy w latach Omy i BMW to akurat niema różnicy bo moja była też z grudnia '95 :)

Z tym zegarkiem też zauważyłem i jeżeli ją kupie to w niedługim czasie zegarek poleci i wstawię ten elektroniczny bo ten jest okropny. Ogolnie z zewnątrz imho jest bardzo ładna, ale w środku mi czegoś brakuje :( Ale decyzja zapadnie po obejrzeniu na żywo. Czekam na dalsze opinie. Pozdrawiam :)

@thefi:a listwy te plastikowe to koszmar cena ok 80zł oryginał o jakie listwy ci chodzi? Te na dzwiach?

Opublikowano
Kierunki ktoś zmienił. Fabrycznie wychodzą pomarańczowe. Komfort w e34 jest naprawdę wystarczający. Jedno z moich bmw mam od 9 lat i poznałem to auto bardzo dobrze. Minimum raz w roku będzie trzeba zaglądnąć do zawiechy .Zegarek to pikuś wyjmiesz ten ''budzik'' i bez problemu podłączysz proste OBC.
Opublikowano

ładna srebrna bawarka:) tylko czy nie bita? nie napisales ile ja sprzedawca ceni...

ta benzyna 2.0 jest troszke slaba, i to nie ze wzgledu na liczbe koni, tylko moment obrotowy, ale silnik utrzymany potrafi sie odwdzIeczyc niezawodnoscią.

Warto ja dokladnie obejzec, w koncu to egzemplarz z samego konca produkcji :)

Opublikowano
Dokładnie te dolne przy rantach tam jest aluminium wtopione i jak się utlenia to puchnie i odpada, Dzieje się tak do spółki z korozją dolnych rantów. Co niektórzy szpece poprostu wywalali je i szpachlowali drzwi na gładko, na allegro dość sporo takich wersji :) no coż szpachel tańszy niż 4 nowe listwy.