Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Tak jak w temacie pisalem mam problem z zawieszeniem w moim compakcie e36 a mianowicie ostatnio zauwarzylem ze prawa tylna strona obsiadla troszke,jakies 2-3 cm w poruwnaniu do lewej strony.Lewe kolo ladnie wypelnia nadkole i dobrze wyglada na blotniku zas z prawej strony kolo wchodzi glebiej w nadkole i tu tak sie zastanawiam czy to moze byc peknieta sprezyna??zagladalem za kolo i nic nie widac.Dodam ze niedawno tez moje bmw przechodzilo przeglad i koles powiedzial ze wlasnie z tylu z prawej mam do wymiany tulejke wachacza,czy to moze byc tuleja??Do wiosny chce przejezdzic w takim stanie i wziac sie za remont generalny na wiosne i w tym czasie chcialem sie poradzic,moze ktos mial taki problem??

_______

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z formatem tytułowania wątków dla tego działu! Następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano

Może być tuleja (ale nie byłoby to az tak widoczne obniżenie), może być sprężyna, może byś padnięty amortyzator - bez zdjęcia koła i tak nie zobaczysz więc (biorąc pod uwagę temperaturę na dworze) jeśli nie masz garażu to warsztat Cię czeka....

PS. jazda z uszkodzonym zawiasem zakrawa o debilizm :mad2: :mad2: :mad2:

Pozdrawiam,

Prawdziwy facet ma wał a nie przeguby :P

Gdyby bóg kochał przedni napęd, to chodzilibyśmy na rękach i jedli dupami :D

Opublikowano

pękła sprężyna, lub jakaś nietypowa usterka w zawieszeniu. Na tulei opadło by może z 1cm i strasznie waliło na nierównościach chyba ze oderwał Ci się wahacz :lol: , ale do wiosny nie przeżyjesz w tym aucie.

ogólnie tego typu usterki gdzie widać na oko ze jest krzywo nie powinny mieć miejsca na forum (np. "POMOCY!!! Uderzyłem w drzewo i maska zasłania mi widok, co to może być"). Przez szkło nie wymyślimy co się popsuło. Możesz jedynie osobiście popatrzeć na żywo i stwierdzić usterkę porównując poszczególne elementy z lewą stroną. :wink:

Opublikowano
Kupilem juz kompletne zawieszenie gwintowane do mojej beatki i kupilem tulejki wachacza niedlugo wymiana bedzie a propos tego to chcialem zapytac czy jesli sprezyna jest peknieta to bedzie to widoczne golym okiem po zdjeciu kola??Co do zawieszenia to zebym mogl korzystac z gwarancji na te gwinty to musze dostac papier z warsztatu ze zawieszenie zostalo zamontowane przez wykfalifikowany warsztat no i sam niemoge tego zrobic,boje sie ze jesli to nie sprezyna to kolesie jeszcze mi te 2-3cm zniweluja na regulacji sprezyny.pozdrawiam
Opublikowano
wiatm, na 99% pekła ci spreżyna, ja w swoim compakcie tez tak miałem, jedne koło normalnie a drugie schowane w nadkola, począdkowo nie wiedziałem w czym tkwi problem dopuki nie pekła mi druga spreżyna wtedy od razu sie kapnołem ze to sprezyny. ale nie zaleznie czy pekla ci jedna czy dwie to i tak trzeba wymienic komplet tzn dwie. pozdrawiam.
Opublikowano

Podłącze się pod temat, po wymianie kół na letnie (16" opona 205), na wybojach opona w prawym tylnym kole zaczęła ocierać o rant błotnika, tylko ta jedna.Nic nie dało podgięcie błotnika czy założenie takich gum w sprężynę.Co prawda ociera sporadycznie i tylko jak mam komplet na pokładzie ale ociera.Byłem na przeglądzie, wyszło że amory z tyłu są jeszcze dobre i zużyte mniej więcej tak samo ( nie pamiętam dokładnie wartości), dodatkowo samochód siadł na prawą stronę.Tak jak u kolegi.Różnica jest ok.2cm.Ale opona nie wchodzi w nadkole.Teraz po zmianie na zimówki problemu nie ma bo zimówki mam 15" 195. Ale przyjdzie lato i coś trzeba z tym zrobić,tylko co?

Dodam ,że nie zaobserwowałem żadnych anormalnych zachowań samochodu, jeździ się normalnie.

Opublikowano
U mnie akurat niezaleznie od opon i tak widac roznice ale z tego co wynika to jednak sprezyna.Zastanawiajace jest to ze po sprezynie nic nie widac ale to juz sie wyjasni jak zaloze nowe amorki i sprezyny,wtedy dam znac co bylo usterka,moze kogos zainteresuje.Dzieki za rady i podpowiedzi,pozdrawiam