Skocz do zawartości

320D urwany czujnik temperatury i plastiki w błotnikach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej,

W lewym nadkolu coś mi teraz trzasnęło gdy śnieg ocierał o podwozie i wisi tam kabel. Ten plastik nadkola jest popękany :( Temperatura zewnętrzna -40C, więc zakładam, że to czujnik poszedł. Czy moglibyście mi powiedzieć:

1. Czy to będzie powodowało wariowanie kompa/silnika (bo będzie myślał, że jest zimniej itd)?

2. Ile kosztuje nowy czujnik + ten plastik + wymiana (orientacyjnie)?

3. Ile kosztuje drugi czujnik temp po stronie pasażera (ten od temp mierzonej na potrzeby podgrzewacza pryskajek)?

Z góry dzięki za pomoc :)

Edytowane przez pielgrzym
Opublikowano
Ecu bierze dane do dawki paliwa z czujnika plynu chladzacego.Czujnik temp. zewnetrznej napewno steruje clima i webastem.Wiec moze byc tak ze nie odpalisz klimy w lato,a webasto (jak masz) bedzie sie zawsze zalaczalo
Opublikowano

Dzięki stanek90!

Czujniki wymienię - nie są drogie na szczęście (jeśli się okaże, że faktycznie są urwane - znajomy mechanik sugerował, że być może urwały się same kable, tym bardziej, że odczyty "świrują" - raz jest +50, raz +25, innym razem -30 lub -40, więc coś tam "nadaje").

Niepokoi mnie jeszcze jedna rzecz - dolna przednia część przedniego błotnika jest popękana. Ona jest plastykowa, czy metalowa (nie mogę sprawdzić bo auto zakopane ;) ). Czy to normalne, że ona pęka? Można to kupić, np. w ASO lub na allegro po rozsądnej cenie? :)