Skocz do zawartości

Stukanie na drugim biegu e39 520i.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Od wczorajszego dnia w czasie jazdy na drugim biegu gdy wciskam sprzęgło i daję 1 lub 3 to pod czas puszczania sprzęgła gdy wskakuje na 1 lub 3 jest taki krótkie puk ;) Nie mam pojęcia co to jest ale już mnie to denerwuje. Może to coś przez mrozy, a może wymienić płyn w skrzyni??
Opublikowano
Radze wjechać na jakiś kanał i zobaczyć jak wygląda łącznik wału tzw.tłumik drgań.U mnie też czasem mam takie stuknięcie przy zmianie biegu i okazało się że tłumik drgań do wymiany cały popękany.
Opublikowano

Jak kolega wyżej napisał - prawdopodobnie łącznik elastyczny między skrzynią a wałem napędowym będzie do wymiany. Ja mam to już za sobą. W moim przypadku te metalowe tuleje, które normalnie siedzą ciasno zawulkanizowane w tym gumowym krążku miały już wyrobiony luz obrotowy i przesuwały się w gumie po około 1,5cm w każdą stronę. Ten stuk to właśnie uderzanie tych tulejek metalowych w gumowych gniazdach, które są już wyrobione w momencie kiedy załączasz bieg i silnik/skrzynia przekazuje moc na wał napędowy.

Pzdr.

Opublikowano
  • Autor
No panowie to jest to o czym piszecie. Ale mam problem teraz, bo potrzebuję samochodu na weekend [zrobię około 700 km] Z mechanikiem umówiłem się na poniedziałek. Czy to jest na tyle poważna awaria, że natychmiast trzeba ją naprawić?
Opublikowano
No panowie to jest to o czym piszecie. Ale mam problem teraz, bo potrzebuję samochodu na weekend [zrobię około 700 km] Z mechanikiem umówiłem się na poniedziałek. Czy to jest na tyle poważna awaria, że natychmiast trzeba ją naprawić?

Wejdź na kanał i zrób wizualne oględziny. Jeśli nie jest już poszarpany w drobny mak i krążek trzyma się kupy a jedynie te dziury w gumie są większe i tuleje mają luz to te 700km zrobisz bez problemu. Warunek - bez butowania, strzałów ze sprzęgła i zbyt częstego hamowania silnikiem itp. Płynna jazda bez palenia gumy i nic się nie stanie. Ja jeździłem z wyraźnie słyszalnym stukającym łącznikiem gumowym około tygodnia po mieście Wrocławiu bo mechanik miał wtedy dopiero wolny termin i nic się nie stało.

Pzdr.

Opublikowano
  • Autor
No niby mogę spokojnie jechać ale mam inny problem prawy amortyzator mi się wylał. Czy może on zamarznąć? Muszę przejechać jakieś 300 km do domu i tam furę zostawić u mechanika da radę?