Skocz do zawartości

[e34] Problem z automatem 540i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Kupiłem niedawno e34 540 automat. Skrzynia chodziła płynnie w każdym trybie zmieniała biegi płynnie i bez szarpnięć. Od paru dni zaczęły się problemy. Odpala auto wyjeżdżam z garażu na wstecznym jest wszytko oki. Wrzucam D i z pulpitu znikają kątrolki które pokazują Tryb S i jaki bieg jest w danym momencie. Skrzynia działa, auto jedzie do przodu ale przestaje zmieniać biegi i nie działa redukcja biegu pod pedałem gazu. Inne biegi są nadal jak 2, 3, 4 i R. Co może być tego przyczyną?

Z góry dziękuje za pomoc.

Opublikowano
skrzynia wchodzi w tryb awaryjny z tego co piszesz.Być może trzeba podpiąć auto pod komputer i skasowanie błędów pomoże.Kolejna sprawa to kiedy była serwisowana skrzynia?
Opublikowano
Na 99% masz uszkodzony wybierak. Manetka powinna przesuwać się z lekkimi oporami ( przeskakiwać do następnej pozycji) z takim jakby klikaniem. Jeśli powtórzy Ci się ta historia spróbuj delikatnie ruszyć ( przód, tył ) manetką wtedy pojawi się pełne info o wrzuconym biegu.Tryb awaryjny wskakuje z powodu błędnej informacji z wybieraka.
Opublikowano

Witam.

Dziękuje za podpowiedzi.

Jeśli chodzi o manetkę to czuć takie klikniecie.

Auto stało w garażu ja niestety często wyjeżdźam. Przejechałem się do zatankować i znikł wsteczny. :(

Dziś kolega przyjechał i sprawdziliśmy czy są jakieś błędy w skrzyni.

Pokazało takie błedy:

- 100 czujnik włączonego biegu 1

- 154 W D K B L 4 elektrozawór sprzęgła

- 5 E D S 1

- 1 E D S 2

Może ktoś przetłumaczyć te błędy??