Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Proszę o podpowiedź do czego służy ten element w dolocie mojego silnika M44. Wiem że przy 3500RPM klapka otwiera się zwiększając ilość powietrza dolotowego. Mój zawór piszczy i jestem pewien że po prostu padł. Pytanie brzmi czy moje objawy tj. falowanie na jałowym i czasem gaśnięcie silnika mogą być spowodowane tym że ów zawór padł. Czy nieszczelność zaworu na wolych obrotach może spowodować falowanie lub gaśnięcie silnika?
Opublikowano
Podepnę się bo u mnie też jest klapka w kolektorze w M42. Jak ściągałem górną część to była w pozycji otwartej. Jak to powinno być ? Jak sprawdzić czy na uruchomionym silniku ona się zamyka ? Mam też coś takiego że jak zgaszę silnik to słychać jak by uchodziło z niego ciśnienie, później słychać metaliczne puknięcie jak by się jakaś klapka zamknęła (może to ta od disa ?) i wszystko cichnie :duh:
Opublikowano

Jest to regulacja Unitfor kolektora dolotowego (DISA Valve)

viewtopic.php?f=69&t=115259

viewtopic.php?f=68&t=132787

O ile dobrze pamiętam jest tam taka gumowa membrama jak ona padła to wiadomo element do wymiany , często za klekotania tego elementu odpowiedzialna jest przepustnica która dostaje luzu góra ,dół luz idzie troche skasować ale w sumie to w niczym nie przeszkadza .

Opublikowano
Wykręcić i tak jak pisałem membrama padnięta element do wymiany (tam nie ma nic innego do zepsucia się), zresztą jak wykręcisz cały element to napewno będziesz wiedział o co chodzi
Opublikowano
Wykręcić i tak jak pisałem membrama padnięta element do wymiany

A powiedz Adam czy wiesz coś o tym aby to mogło powodować takie objawy jak gaśnięcie na jałowym czy falowanie na jałowym?

Opublikowano
Wykręcić i tak jak pisałem membrama padnięta element do wymiany

A powiedz Adam czy wiesz coś o tym aby to mogło powodować takie objawy jak gaśnięcie na jałowym czy falowanie na jałowym?

O właśnie dobre pytanie. Ja już wszystko poprawiłem jest spora różnica nawet mogę stwierdzić że jest zajebiście, ale na zimnym potrafi przyfalować :mad2: