Skocz do zawartości

BMW E36 1,6 1991 r nie pali.Proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam taki problem że BMW E36 1,6 1991 r nie chce odpalic. Jak próbuje odpalic to kręci 2 razy.1 raz kreci dobrze a 2 to sie dzieje cos dziwnego poniewaz gasna wszystkie kontrolki , gasnie lampka pod sufitką.Tak jakby było auto w spoczynku i nic sie z nim nie robiło.Proszę o pomoc .
Opublikowano
Naładuj porządnie aku bo wygląda na rozładowany.Ewentualnie na pycha spróbuj odpalić

Dokładnie - bateria padnięta. Całonocne ładowanie powinno pomóc, jeśli nie to do wyrzucenia i czeka Cię zakup nowej. Ewentualnie spróbuj z szarpnięcia z linki tak jak napisał Piotrek.

Pozdrawiam,

Prawdziwy facet ma wał a nie przeguby :P

Gdyby bóg kochał przedni napęd, to chodzilibyśmy na rękach i jedli dupami :D

Opublikowano
a ja bym zaczął od sprawdzenia czy klemy na akumulatorze dobrze trzymają :wink:

A co to ma do rzeczy :?: Gdyby źle trzymały to by nie kręcił wogóle - poza tym kolega napisałe,m że za pierwszym razem jest OK, a za drugim razem całkowite zero łącznie z przygasaniem oświetlenia - typowe objawy rozjechanej baterii :)

Pozdrawiam,

Prawdziwy facet ma wał a nie przeguby :P

Gdyby bóg kochał przedni napęd, to chodzilibyśmy na rękach i jedli dupami :D

Opublikowano
Jest jeszcze taka opcja, że rozrusznik. Opcja optymistyczna to wymiana szczotek, pesymistyczna to wymiana rozrusznika. Swego czasu w starej e21 miałem taki motyw, że lepiej kręcił na zimnym silniku, a jak się zagrzał to ledwo, ledwo, dodatkowo się wieszał. W końcu rozebrałem go i co się okazało: komutator był przegrzany do tego stopnia, że cyna z lutowania była rozrzucona na stojanie dookoła. Jak rozrusznik był zimny to jeszcze na tyle metal się kurczył, że jeszcze w miarę przewody od komutatora były zaciśnięte, po zagrzaniu już lekko puszczały i jeszcze bardziej zaczynał się grzać, bo nie było dobrego styku.
A wszystko to przez REKINA ;-)