Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie dotyczace temperatury, a mianowicie jak zapale auto to nagrzewa sie nie za szybko, ale nie az tak dlugo jak przy rozwalonym termostacie, jezeli jezdze w miescie to zlapie polowe i ok, ale czasami jak wlacze nawiew cieply to spada temperatura, a jak jade np autobanem to spada o wiele bardziej, jakby sie niedogrzewala?? czy to moze byc padniety termostat?? przeciez grzech zaslaniac jej chlodnice kartonem ;/

Drugie pytanie dotyczace spalin, jak jest na wolnych obrotach to wydala staszne ilosci spalin a w dodatku one sa strasznie ostre jak nie do konca przepalone, jakby byla cholernie bogata mieszanka, w aucie tez czuc smrod spalin, na kopie nic nie wykazalo poza tym ciaglym bledem ktory mnie przesladuje "MOTORNOTPROGRAMM" jezeli chodzi o spalanie to w miescie za 100zł 90km czasami ciut wiecej 1zł 1km czasami pare km wiecej no ale to chyba normalne w v12. Prosze o zdanie posiadaczy v12. POZDRAWIAM

Opublikowano

Och kolego...

Twojej Buni niestety coś dolega. Spalanie 25 l/100km to jest po prostu KOSZMARNIE dużo, nawet jak na V12.

Druga sprawa:

Motornotprogramm-usterka elektronicznego sterownika mocy silnika - działa awaryjny program silnika.

Musisz koniecznie zdiagnozować auto. KONIECZNIE.

viewtopic.php?f=72&t=126189

Opublikowano
Witam, 25L/100 nie jest wcale koszmarnym spalaniem. Widzę, że nie miałeś tego silnika nigdy. Spokojna jazda w mieście daje rezultaty 18L/100. Dynamicznie 22L/100. Rajdowo 30L/100, skrzynia sport. Wszystkie spalania średnie (chwilowe, to koniec skali, czyli 99.9 na OBC)na zdrowym silniku M70B50, czyli e32 i to jest silnik mniejszy o 0.4L od opisywanego. Dla rekompensaty, na trasie na tempomacie 120km/h daje 11.5L/100. Koszmarne spalania to na przykład Chevrolet Suburban 2007, trasa 25L/100, miasto 35L/100, rajdowo zbiornik 146L na dwie godziny zabawy. Jeździłem prawie rok, wiem o czym piszę. Uważam, że silniki V12 BMW są naprawdę oszczędne, biorąc pod uwagę ich litraż.
pozdrawiam Bartek
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja obstawiam termostat. V12 nagrzewa się momentalnie no chyba że na dworze jest mróz. I zawsze powinien trzymać pion. Nie dopuszczaj do przegrzania ani do zbyt niskiej temperatury.

Masz katy wycięte? Sondy lambda sprawdź. A co do komunikatu to podpięcie pod kompa prawdę Ci powie.

Opublikowano
"MOTORNOTPROGRAMM"

Ten zwrot sugeruje, że silnik chodzi w trybie awaryjnym i pewnie dlatego masz tak śmierdzące spaliny oraz podwyższone spalanie.

Zacznij od wymiany termostatu, bo jeżeli maz zamontowany tzw. elektroniczny, to on właśnie może dawać nieprawidłowy sygnał do komputera i dlatego autko ma przepał...