Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Problem dotyczy drgań/wibracji samochodu na zimnym silniku. Dzisiejszej nocy auto stało na podwórku. Temperatura w nocy ok -5*C a przy odpalaniu 4*C. Był to drugi raz kiedy zaobserwowałem, że zaraz po odpaleniu samochód lekko się kołysze cyklicznie przez ok 15sek. Nie było to mocne kołysanie ale siedząc spokojnie w samochodzie można było to bez problemu odczuć. Po odpaleniu samochód ma ok 900 obr/min (wskazówka obrotomierza jest równo na dolnej krawędzi cyfry 1). Po upływie 15 sek obroty minimalnie spadaj (tak na ok 880 obr/min) i wszystko jest ok. Za pierwszym razem temperatura była podobna do dzisiejszej ale wtedy ogarniałem się w samochodzie (wkładałem telefony dokumenty do podłokietnika) i czułem, że coś dziwnie kołysze się samochód ale uznałem, że to ja go trochę rozkołysałem swoimi energicznymi ruchami. Problem pojawił się tylko przy niskich temperaturach. Kiedy stoi w garażu całą noc i jest tam ok. 7-10*C nic się nie dzieje. Dodam, że auto zachowuje się normalnie, odpala bez problemu, na niskich obrotach pracuje równo (nawet kiedy występują te "kołysania"), nie kopci, spalanie w normie. Samochód jest z 2005 roku, przebieg 143 tys, 6000 km temu wymieniany był olej na 0W40 Castrol Egde Sport. Kiedy samochód już się zagrzeje i dodam gazu tak, że wskakuje na ok 900 obr/min nic się nie dzieje. Dodam tylko, że spalone mam 2 świece żarowe pierwszą i czwartą. Czy u Was też tak jest przy niskich temperaturach? Czy to coś poważnego?

Pozdrawiam.

Opublikowano
U mnie w dieslu też trochę pobuja... ale to ledwie wyczuwalne. Świeczki mam sprawne, ale za to poduszki pod silnikiem nie są pierwszej jakości i nowości :)

E30, E36, E60, E87, F48