Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 dzien mojej przygody z BMW i juz nie chcial odpalic :( gdy wciskalem start,wyskakiwala zolta kontrolka kierownicy z klodka i auto nie odpalalo,dopiero gdy wyciagnelem kluczyk,zamknalem auto i je ponownie otworzylem auto normalnie odpalilo i wiecej sie to nie powtorzylo.W instrukcji znalazlem ze ta zolta kontrolka oznacza blokade ukladu kierowniczego i wystarczy przekrecic kierownice przed uruchomieniem silnika :shock: Czy to normalne czy jest cos nie tak?
Opublikowano
Nie zostawiaj samochodu na maksymalnie skreconych kolach i nie dotykaj kierownicy podczas wkladania/wyjmowania kluczyka.
Beste Maschine der Welt
Opublikowano
sprawdz akumulator, mozliwe ze jest troche slaby i elektr blokada keirownicy nie odpuszcza

Może być aku, ale warto stawiać samochodzik z kołami na wprost bo wtedy silniczek blokady pracuje lżej. Jak się stawia z kołami skręconymi to może się w pewnych warunkach zablokować (a nawet silniczek uszkodzić) i są problemy.

Pozdrowienia od lenia
Opublikowano
Dzieki za porady :cool2: Faktycznie kola byly skrecone na maxa,a zeby nie dotykac kierownicy to bym nawet nie pomyslal :shock: A wiec to w miare normalne? Bo auto jest na gwaracji wiec jakby co warto naprawiac
Opublikowano
Nie zostawiaj samochodu na maksymalnie skreconych kolach i nie dotykaj kierownicy podczas wkladania/wyjmowania kluczyka.

Hmm trzymanie kierownicy nie ma raczej nic do tego. Bez przesady ;) U mnie też zdarzyło się 2x w sporym odstępie czasu, że kontrolka się zapaliła, ale faktycznie mogła to być wina słabego akumulatora. Zobaczymy.

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z którego roku auto i jaki ma przebieg?

2006 60 tys. przebiegu

Czy jesteś absolutnie pewien tego przebiegu?

Miałem podobną sytuację - wymieniłem akumulator i jak na razie wszystko OK. Jeszcze jedna uwaga - mechanizm blokujący umieszczony jest od góry na kolumnie kierownicy i podłączony jest małym złączem z kilkoma kablami, ja docisnąłem wtyczkę w gnieździe (przedtem delikatnie ja poruszałem - nie udało mi się całkiem odłączyć i włączyć, aby poprawić kontakt bo kiepski dostęp)

Opublikowano
Z którego roku auto i jaki ma przebieg?

2006 60 tys. przebiegu

Czy jesteś absolutnie pewien tego przebiegu?

Miałem podobną sytuację - wymieniłem akumulator i jak na razie wszystko OK. Jeszcze jedna uwaga - mechanizm blokujący umieszczony jest od góry na kolumnie kierownicy i podłączony jest małym złączem z kilkoma kablami, ja docisnąłem wtyczkę w gnieździe (przedtem delikatnie ja poruszałem - nie udało mi się całkiem odłączyć i włączyć, aby poprawić kontakt bo kiepski dostęp)

Tak,przebieg sprawdzalem w bmw w ktorym te auto od nowosci bylo serwisowane wiec jestem pewien :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przebieg nie ma tu nic do rzeczy. Jest błąd w sofcie, poprawiony chyba w 2007, u mnie pomogło kasowanie błedu w CAS'ie. Od roku mam spokój. Ponoć pomaga wgranie nowego softu ale ASO nie bierze odpowiedzialności jeżeli uwali jakiś sterownik w aucie. Trzeba programować wszystkie moduły a nie tylko CAS.
Krzysztof