Skocz do zawartości

Wibracja przy hamowaniu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam taki problem. jak sie rozpedzam do 80 to sa jakies wibracje. Przy hamowaniu powyzej 60 sa straszne wibracje i trzesie kierownica w prawo wlewo. i do tego niby rzuca samochodem. Zawieszenie jest w porzadku bo kilka miesiecy temu bylo naprawiane. zaczelo sie cos takiego po wycieczce na ukraine i jezdzenie po ich dziurawych drogach.
Opublikowano
Przyczyn może być kilka, po pierwsze możesz mieć krzywą felgę, po drugie mógł odpaść odwżanik z felgi. Krzywe tarcze również mogą być przyczyną. Ale zacznij od najprostszych czynności czyli sprawdź te felgi. pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor
ale jak sa krzywe tarcze to przy chamowaniu powinno oddawac na pedal hamulcu!!! Sprawdze te felgi!!!
Opublikowano
ale jak sa krzywe tarcze to przy chamowaniu powinno oddawac na pedal hamulcu!!! Sprawdze te felgi!!!

JA też miałem bicie na kierownicy, pedał hamulca zachowywał się NORMALNIE (bez oznak że tarcze są krzywe) i po wymianie tarcz bicia ustąpiły.

Opublikowano
Ja miale bicie na kierownicy powyzej 100 km/h i myslalem ze tarcze ale mechanik posprawdzal mi zawieche z przodu i okazalo sie ze winne temu byly walniete 2 wachacze.Po wymiane problem znikną
Opublikowano
Zacznij od rzeczy najtanszych i najszybszych do zrobienia tzn od wywazenia kol. Jak ktoras felga sie skrzywila to od razu wyjdzie na wywazarce. Pewnie tu wlasnie jest problem
O Tempora! O Mores!
Opublikowano

kiedyś mając prace w terenie dużo jeździłem po bezdrożach i po jakimś czasie zaczęło mi bic w przedziale 40-80km/h zarówno przy przyspieszaniu jak i hamowaniu

przy hamowaniu bujało całym autem

okazało sie ze w jednej oponie balon sie zrobił

wulkanizator wychwyci czy felga krzywa czy opona poszła