Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, prośba o wskazówki! Sypie mi się skrzynia (fakt biegi wchodzą ładnie), luźno chodzi, przy zmianie z 1 na 2 i z 2 na 3 po prostu słychać stukot i głuche uderzenia pod siedzeniem kierowcy i tuż za fotelem. Wiem że gumy dyfra i skrzyni są ok, więc podjąłem decyzję - zmieniam skrzynię.

Skrzynia z 2005r, nie wiem tylko w jakim stanie - pytanie jak można sprawdzić, albo na co nalezy zwrócić uwage kupując uzywną skrzynię :?: Dzięki za pomoc z góry! :)

Bardzo Mądry Wybór ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Opublikowano
Wymieniałem już synchronizatory. Wcześniej nie chciał wchodzić 5 bieg (opór był lekki), teraz wszystko ok. Tylko że skrzynia jest strasznie luźna - drążek lata itp... skrzynia jest po prostu wyrobiona. U mojego ojca w e39 skrzynia chodzi zupełnie inaczej, nie jest luźna, nie hałasuje. Mam wrażenie że w mojej po porstu przewalają się w śroku te tryby wszystkie :?
Opublikowano
W zasadzie będzie to zakup w ciemno... zwróć uwagę przy obracaniu flanszą wału czy nie huczą łożyska, czy w czasie obracania nie są wyczuwalne opory, zgrzyty itp. Sprawdź czy biegi wchodzą gładko, czy nie chaczą. Sprawdź czy jest wyczuwalny luz wzdłużny na wybieraku. Możesz też zajrzeć przez korek wlewu i spustowy czy zębatki są całe, czy ich "czoła" nie są wychłostane. Generalnie skrzynia przy obracaniu wałka musi pracować cicho, równo i elastycznie. Powodzenia
Opublikowano
Wymieniałem już synchronizatory. Wcześniej nie chciał wchodzić 5 bieg (opór był lekki), teraz wszystko ok. Tylko że skrzynia jest strasznie luźna - drążek lata itp... skrzynia jest po prostu wyrobiona. U mojego ojca w e39 skrzynia chodzi zupełnie inaczej, nie jest luźna, nie hałasuje. Mam wrażenie że w mojej po porstu przewalają się w śroku te tryby wszystkie :?

to raczej kwestia nie samej skrzyni, tylko mechanizmu wybieraka.

Opublikowano

Podziękowania Koledzy :wink:

Obecna skrzynia była rozbierana wcześniej, wybieraka nie zmieniałem ani nic. Wiem, ze ta skrzynia nowa, ma byc razem z wybierakiem...

Obecna skrzynka, tak jak pisze Yoshimura, przy wrzucaniu biegow rowniez jakby zahacza i czasem trzeba lekko galke lub w prawo zeby bieg wszedl. (jakby ktos sie przejechal autem to powiedzialby ze skrzynia dobrze chodzi - ale jak dla mnie jest to nie do przyjecia).

• 2 miesiące temu...