Skocz do zawartości

528i przebieg 260tyś , Jaki lać olej?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie

zakupiłem niedawno 528i przebieg auta wynosi 265 tyś i jaki zalać olej do tego samochodu niewiedząc co było lane wcześniej 5w40 czy 10w40 castrol

i drugie pytanie ile wchodzi oleju do tego silnika?

Opublikowano
kolego wystarczyło poszukać na forum temat wałkowany tysiące razy :!: jeżeli nie wiesz co było wlane wcześniej a silnik jest w dobrej kondycji i nie pochłania znacznych ilości oleju to przy takim przebiegu chyba najlepsze rozwiązanie to zalać go półsyntetykiem. Do mojego 2.5 wchodzi 6.5l więc podejrzewam że u Ciebie będzie tak samo więc te 7 litrów musiz zakupić
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
wg instrukcji dla benzyny: musi spełniać normę ACEA: A3 i normę LL (Longlife), może to być 5w40, ale napewno nie półsyntetyk 10w40, który nie spełnia normy LL , a przebiegiem wcale się nie przejmuj bo nie jest to duży przebieg
Opublikowano
  • Autor
Koledzy a jak załóżmy ze wleję 5w40 a wcześniej był lany juz 10w40 to wiadomo że się silnik spierniczy . Idzie jakoś poznać jaki był olej lany ?? nie ma żadnych kartek ani kontaktu do poprzedniego właściciela .
Opublikowano
a kto Ci powiedział, że się spierniczy, półsyntetyk ma podobne właściwości myjące jak syntetyk, więc silnik masz w środku napewno czysty, no chyba , że silnik jest już padlina i ktoś jeżdził na oleju mineralnym np. 15w40 w co śmiem wątpić, nikt raczej nie leje takiego badziewia. Krótko , nawet jak ktoś jeżdził na półsyntetyku śmiało możesz zmienić na synetyk , na olej jaki zaleca producent, poza tym wtedy robisz wymianę oleju wg komputera, czyli co ok. 20000 km.
Opublikowano
  • Autor
Koledzy a stanie się coś jeśli wleję mobila lub castrola 10w40 ?? w swojej starej 520i m50b20 lałem cały czas mobila 10w40 i było wszystko ok ??
Opublikowano
  • Autor

Witam koledzy w końcu po zalaniu tego 10w40 przejechałem 40km i stwierdziłem że zaleję 5w30

Wybrałem olej Castrol edge 5w30 bmw Longlife 04

dobry wybór ??

Opublikowano
Bardzo dobry, w końcu to olej zalecany do Twojego silnika.