Skocz do zawartości

525 TDS ubyło 28 koni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Byłem dzisiaj na hamowni, GEKO w Poznaniu. Przebieg wykresu jest bardzo ładny, ale max moc to 115km i 252Nm czyli ubyło dokładnie 28 koni i 28Nm. O auto dbam i dałbym sobie ręke obciac ze najwyzej kilku koni mu brakuje.

Mam nowy przepływomierz Pierburg (chociaz na przeplywce jest i2s, ale opakowanie jest pierburg) - ok 1000km przebiegu, wtryski były sprawdzane ok 4kkm - ladnie rozpylaja, z rury dymienie jest bardzo male, olej to 5w40. Kat wyprzedzenia zaplonu jest poprawny - ustawiany ok 2-3kkm temu. Sprzęgło również nowe. I silnik to napewno TDS. Auto ma w miare wiarygodny przebieg 205kkm.

Gdzie mogło podziać się moje 28km? :x

Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl
Opublikowano
a intercooler to jest w calosci?;) osiagi masz z opisu z grubsza jak td a nie tds;) czyli prosta droga dedukcji - dziura w IC. Sprawdzales?

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano
Sprawdzałeś wcześniej i było więcej KM/Nm? Skąd pochodzi auto? W niektórych rejonach Europy płaci się podatek od mocy i niektóre wersje miały w opcji "Redukcję mocy". Chociaż nie wiem, czy także w TDS'ach. Skąd pewność, że przebieg jest realny? Książka / samochód od znajomego? Po 13 latach wydaje się mało prawdopodobny (chociaż zdarzają się :) ). Jeżeli auto ma dużo więcej przebiegu to spadek mocy niestety będzie postępował, nawet przy prawidłowej eksploatacji.
Nie pozwól, aby strach przed porażką powstrzymał Cię przed wejściem do gry.
Opublikowano
  • Autor

IC fizycznie jeszcze nie sprawdziałem, ale pojezdziłem z podglądem parametrów w Inpie. Kąt wyprzedzenia zapłonu jest prawidłowy, maksymalne ciśnienie doładowania to ok 2250hPa (czyli +1,25hPa=1,25bar), ilość powietrza mierzona przez przepływke to max ok 650 kg/h (jednostki z inpy), dawka paliwa na jałowych to ok 4,5 mg/Hub, a max na każdym biegu przy pełnym obciążeniu (pod górkę też) to 33,38 mg/Hub i to mnie najbardziej zastanawia czy jest to poprawna wartość? - zwłaszcza że pompa w moim aucie była niedawno ustawiana.

Po nr na kosciac w ECU zostało sprawdzone czy nie mam jakiegoś softu o niższej mocy - niestety nie.

Na koniec wykres: :(

http://img189.imageshack.us/img189/2223/tnimg3010.th.jpg

Na pisałem że przebieg jest w miare realny, bo mam ksiązke serwisowa prowadzoną do 2000r, w 2007 był w ASO w niemczech z przebiegiem 140kkm, i mam wydruk z badania okresowego z 2009 z 190kkm - mniejsza z tym. Silniki nie traca mocy z wiekiem!!!

Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl
Opublikowano
Katalizator do wymiany.
Opublikowano

Kolega sobie sprawdzi kompresję na cylindrach to się dowie.

Np. taki TDI volkswagena po 100 kkm w teście ADAC traci około 10 koni.

Opublikowano
Silniki nie traca mocy z wiekiem!!!

do tej teorii powinieneś dodać że mając nagar na tłokach i komorze spalanie powinny z każdym rokiem być mocniejsze ...