Skocz do zawartości

Przestaly nagle odbijac kierunkowskazy..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dzis bede to robieral jeszcze raz i mam pytanie. Czy jesli odepne manetke to moge potem podpiac prad bez niej zeby zamknac auto. Chodzi o to czy modul swiatel nie zwraiuje i nie wywali jakiegos bledu po ponownym podpieciu manetki. Chce ja po prostu zabrac do domu i na spokojnie rozlozyc w cieple i swietle a przeciez nie zostawie otwartej bryki. Czy ktos wie cos na ten temat?
O Tempora! O Mores!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tylko pytanie jak podłaczysz prąd z porozbieranym tym wszystkim czy nie wywali ci potem błędu poduszki,bo przeważnie przy zdejmowaniu poduszki to właśnie ze względu na nią rozpina się akumulator.A tak na 100% to pewny nie jestem.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Tylko pytanie jak podłaczysz prąd z porozbieranym tym wszystkim czy nie wywali ci potem błędu poduszki,bo przeważnie przy zdejmowaniu poduszki to właśnie ze względu na nią rozpina się akumulator.A tak na 100% to pewny nie jestem.

Nie no oczywiscie ze nie podlacze bez poduchy. Chcialem zalozyc z powrotem plastiki i kierownice itd. podlaczyc prad, zamknac z pilota i pojsc z manetka do domu. Moze to glupie ale nie chce zostawiac auta z rozbebeszonym wnetrzem.

Ale chyba faktycznie mniej roboty bedzie jesli zamkne kluczykiem. Tylko czy na pewno potem otworze, szczegolnie bagaznik zeby podlaczyc aku.

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
Ale chyba faktycznie mniej roboty bedzie jesli zamkne kluczykiem. Tylko czy na pewno potem otworze, szczegolnie bagaznik zeby podlaczyc aku.

to czemu przed robotą nie posprawdzasz zamków ?

Opublikowano

to czemu przed robotą nie posprawdzasz zamków ?

Wiem glupio mysle ale to juz z nerwow bo strasznie mnie to wpienia.

Rozlozylem wszystko jeszcze raz i przyjrzalem sie dobrze manetce i nic niezwyklego tam nie odkrylem oprocz tego ze dwie blaszki / sprezynki

odpowiedzialne za wypychanie tego plastikowego bolca juz byly prawie zlamane. Wycialem z elastycznej blachy taka sama sprezynke, zalozylem i bolec elegancko wychodzi po przelaczeniu. Niestety kierunkow jak nie bylo tak nie ma :mad2:

Dzialaja dlugie, BC ale kierunkow niet.

Sprawdzilem bez kluczyka w stacyjce i z kluczykiem zreszta tez czy zapapli sie ktores postojowe po wlaczeniu lewego lub prawego kierunku i tez nic.

Pozostaje mi juz chyba tylko wymienic manetke bo mam nadzieje ze modul swiatel jest OK. Czy ktos mial podobny przypadek?

O Tempora! O Mores!
Opublikowano

pewnie gdzieś coś nie styka

wszystko sterowane cyfrowo więc mały prąd a więc styk musi być dobry

poruszaj wtyczką z manetki na włączonym kierunku może załapie

Opublikowano
pewnie gdzieś coś nie styka

wszystko sterowane cyfrowo więc mały prąd a więc styk musi być dobry

poruszaj wtyczką z manetki na włączonym kierunku może załapie

Ruszalem i nic.

Zamowilem juz nowa (prawie) manetke a wlasciwie calego pajaka bo sie trafil na ebayu niedrogo.

Zaloze i dam znac co i jak.

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
wierzcie lub nie ale dzisiaj odlaczylem aqmulator i po 30 min podlaczylem i sie okazalo ze kierunki mi odbijaja prawidlowo lewo i prawo bezblednie a tez wariowaly czasami i nie odbijaly nie wiem co to ma wspolnego z akumulatorem ale dziala :duh: :norty:

Ci co piją są dla mnie niczym ...................NICZYM PRZYJACIELE !!!!!!!!!!!!!

http://img844.imageshack.us/img844/2876/forumkr.jpg

Opublikowano

Dostalem w koncu pajaka z manetka w ktorej tez byla zlamana sprezynka, ktora wypycha plastikowy bolec zeby wajcha wracala do pozycji neutralnej. Po przekleciu sprzedawcy wzialem sie do roboty. Zamienilem gore obudowy manetki z mojej starej z juz wycieta nowa sprezynka, zalozylem i wszystko dziala pieknie :mrgreen:

Ponizej kilka fotek i instrukcja dla tych ktorzy beda musieli to kiedys wymienic. Nie sa najlepszej jakosci bo z komorki ale moze sie przydadza.

1. Odpinamy kleme minusowa z aku.

2. Od tylu kierownicy odkrecamy dwie sruby od poduszki. U mnie byly to torxy T30 ale radze najpierw przy pomocy lusterka sprawdzic jakie to sruby bo podobno bywaly rozne. Potem caly srodek kierownicy z poducha odchylamy i opinamy dwie wtyczki od gory jak tu na zdjeciu;

http://img163.imageshack.us/i/zdjcie0190o.jpg/

4. Potem nasadka 16mm i dobra przedluzka i odkrecamy kierownice. Warto przytrzymac dobrze kolanami i lepiej odkreac odblokowana zeby nie uszkodzic blokady. Po zdjeciu kierownicy wyglada to tak:

http://img204.imageshack.us/i/zdjcie0193.jpg/

5. Po odkreceniu na gorze i na dole (pod stacyjka) dwoch plastikowych srubek od obudowy kolumny kierownicy trzeba obiema rekami z dwoch stron scisnac (z wyczuciem) gorna czesc obudowy. Kciuki przy krawedziach blisko srodka kolumny a palce wskazujace jakies 5cm za manetkami w strone przodu auta. Scisckami i ciagniemy do gory. Jak i tak pomagalem sobie plaskim srubokretem bo zatrzaski byly wjatkowe wredne. Trzeba bardzo uwazac zeby ich nie polamac.

6. Jak juz udalo sie zdjac plastiki to odkrecamy cztery torxy mocujace pajaka do aluminiowego szkieletu kolumny:

http://img816.imageshack.us/i/zdjcie0194v.jpg/

7. Teraz juz na luzie mozemy odpiac wtyczke od manetki i po wcisnieciu dwoch zatrzaskow (jeden na gorze, drugi na dole manetki) wysuwamy ja i jest nasza. Tu nie mam foty ale kazdy sie polapie jak to zobaczy.

8. Jesli tak jak u mnie manetka nie wraca do neutralnej pozycji to 99% winna jest peknieta sprezynka do ktorej mozna sie dostac po zdjeciu gory obudowy manetki. (dwa male torxiki i zatrzask z tylu obudowy). Tak to wyglada polamane:

http://img3.imageshack.us/i/zdjcie0204nj.jpg/

http://img15.imageshack.us/i/zdjcie0202b.jpg/

Tu uwaga: Przy zdejmowaniu i po zdjeciu gory obudowy manetki (tej czesci ze sprezynka i bolcem) trzeba uwazac zeby nie ruszac manetka gora dol. Ja za pierwszym razem poruszalem i pewnie wtedy cos sie tam wylamalo (chyba) i zniknely mi calkiem kierunki.

Po zalozeniu nowej sprezynki wszystko powinno hulac jak ta lala.

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
fajnie że naprawiłeś ale w końcu jaka była przyczyna nie odbijanie jednej strony ?

Od poczatku nie wracalo z obu stron a przyczyna byla wlasnie ta mala blaszka / sprezynka.

Jutro moze rozbiore calkiem te stara manetke zeby sprawdzic czemu nagle w ogole zniknely kierunki.

O Tempora! O Mores!