Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej !

jako że od jesieni do wiosny nic ciekawego nie będę robił, to szukam dla siebie funcara, za ok 10-15k pln

mój obecny dam dziewczynie żeby sobie jeździła, a sobie chcę sprawić coś do szaleństw.

czyli, moc >200KM, napęd na tył lub 4x4, mały i w miarę tani w eksploatacji (co do paliwa, to oczywiście zależy już tylko od stylu jazdy), ale np. części nie były przesadnie drogie.

co polecacie ?

na razie rozmyślam nad

toyota celica6 gt four

mitsubishi eclise2 gsx? - jakoś mniej mi podchodzi

bmw e36 328i (tak, wiem, prawie 200KM :) )

subaru impreza gc (czy nie będzie więcej palił od pozostałych, a części nie będą droższe znacznie?)

ponoć e36 będzie najtańsze w eksploatacji (części) z tych wszystkich, jak z podniesieniem mocy w 328i ?

Opublikowano
W tym budzecie to raczej pare tysi nastart wlozysz a nie tunning :D

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano

e30 to się boję że już stare i będą koszty...

e36 nie jest dobre?

nissan 200sx s14 mi się podoba, ale ponoć może wyjść drogo (większość części tylko w ASO itp)

a s13 nie jest taki ładny.

Opublikowano

to o co chodzi z tym 'fun' - ma jezdzic czy wygladac? jesli do zabawy i tuningu to w dlubanie turbionej sylwii jest calkiem tanie relatywnie do wolnossacego bmw i masz mnostwo szpeju dostepnego, a ze nie jest tak piekna jak beemki to wiadomo, cos za cos. do e36 328i na dzien dobry sie zaklada kolektor z m50b25, ok. 20hp wg internetu.

a 'tani fun car' od razu przywodzi na mysl e30 :)

Opublikowano

fun - że do jazdy po lotnisku, może jakimś torze, (może parkingu ;) ) i że mniej użytkowa (co najwyżej dojazdy do pracy i ew. nie za daleko od domu).

e30 się boję że już stara i będą z nią problemy.

garażu nie mam, więc sam nic tuningować nie będę, zresztą jakoś bardzo nie chcę, co najwyżej kilka prostych modyfikacji które mogłyby podnieść trochę moc i jakiś warsztat to zrobi w rozsądnej cenie.

Opublikowano
e30 to się boję że już stare i będą koszty...

e36 nie jest dobre?

nissan 200sx s14 mi się podoba, ale ponoć może wyjść drogo (większość części tylko w ASO itp)

a s13 nie jest taki ładny.

co do S14, to w budżecie 10-15k to raczej śmietnik, a jeżeli chodzi o części to US, UK itp nie ma żadnego problemu. Raczej nikt nie kupuje OEM'owych części do tego auta, bo zazwyczaj produkty HKS, GReddy czy A'pexi są trwalsze i mocniejsze a na półkach w sklepach tego od groma. Szykuj bardziej pod 20tyś. Do tego na początek polecam podstawowe mody typu wieksza micha olejowa i chłodniczka oleju, zeby nie obrócić panewy (pojemność ukłądu zwiększa się wtedy z ok 3.8l do 6l). Szczerze polecam jako drugie auto do zabawy o ile lubisz charakterystyke 2 litrowego silnika z turbo.

p.s.

mozesz tez szukac S14 z zabitym silnikiem. Nieraz udaje sie wyrwac doslownie za kilka tysi, wtedy zostaje Ci siano na włożenie np. RB25DET

Opublikowano

wiem że s14 w tej kwocie nie znajdę, a na swapy i czy grzebanie w nim nie mam czasu ani miejsca.

chce coś gotowego czym po prostu będzie można czasem poszaleć.

Opublikowano

to szukaj E30 z M60 pod maska za 15 tysia to jedyna opcja

E36 328 zadbane w tej kwocie tez trudno dorwac :(

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D