Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja tankuję Shel V-Power Diesel i zawsze biorę paragon lub fakturę. Jak Mi auto stanie to paliwo do ekspertyzy, dowód zakupu jest i można się ze stacją sądzić. Zauważyłem też, że nie na każdej stacji Shel paliwo jest takie samo.
http://i.imgur.com/eyc1PrK.jpg
Opublikowano
Ja tankuję Shel V-Power Diesel i zawsze biorę paragon lub fakturę. Jak Mi auto stanie to paliwo do ekspertyzy, dowód zakupu jest i można się ze stacją sądzić. Zauważyłem też, że nie na każdej stacji Shel paliwo jest takie samo.

Powodzenia w sądzeniu się z takimi stacjami.. :lol: :wink:, pewnie, że zależy od paliwa co akurat podjedzie na Shella - beczka Orlenu czy Lotosu :), stąd pewnie ta różnica.

No ale nie ciągnijmy wątku na temat paliw.. o tym było już 100000 razy. Temat dotyczy uszlachetniaczy.

A czy ktoś praktykuje dolewanie PB do zbiornika? (mowa o autach z dieslem) ??

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bratu jak mondeo przerywało i ciężko paliło to mechanik dolał mu setkę denaturatu i setkę benzyny. Pomogło.

Ale my mamy DPF czy taki zabieg nie zaszkodzi?

http://i.imgur.com/eyc1PrK.jpg
  • 4 lata później...
Opublikowano

Witam , czy uszlachetniacz Stanadyne chyba prod. kanadyjskiej czy mozna dolewac do silnikow bmw 2.0d 163 z DPF?

Czy lepiej cos ori?

Opublikowano

co do jakosci tego paliwa w polsce to powinni wlascicieli stacji za jaja wieszac. zatankowalem pod korek zwyklego diesla ze stacji STAR w niemczech i na autostradzie zrobilem okolo 320km i wskazowka paliwa spadla do 3/4.

zatankowalem w polsce zwyklego diesla z schella i na trasie powrotnej z lodzi, autostrada ta sama predkosc jak na trasie w niemczech. juz po przejechaniu 240 km wskaznik paliwa spadl do 3/4 paranoja. :duh:

Opublikowano
co do jakosci tego paliwa w polsce to powinni wlascicieli stacji za jaja wieszac. zatankowalem pod korek zwyklego diesla ze stacji STAR w niemczech i na autostradzie zrobilem okolo 320km i wskazowka paliwa spadla do 3/4.

zatankowalem w polsce zwyklego diesla z schella i na trasie powrotnej z lodzi, autostrada ta sama predkosc jak na trasie w niemczech. juz po przejechaniu 240 km wskaznik paliwa spadl do 3/4 paranoja. :duh:

Paliwo paliwem ale mi zawsze auto pali więcej o ok 1l jak jadę z Warszawy do Berlina autostradą niż jak wracam i to niezależnie od samochodu i paliwa (przy zachowaniu tych samych warunków drogowych i prędkości).

-------------------

Artur

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A ja od czasu do czasu na bak zalewam 0.7 zwykłego mixolu, w poprzednim aucie tak samo robiłem.

0,7 to zawsze lepiej niż 0,5 :norty: ...no ale chyba nie dla silnika (układu wtryskowego, dpf) w takiej ilości - jeśli masz na myśli 0,7 litra (70ml to co innego).

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano

mam na myśli 7setek.

Dpf już sobie wyobrażam jak się zatka a wtryski zatrą na końcówkach z powodu zza suchego paliwa;)

Do poprzedniego 2.0 cm tylko bez dpf lałem spokojnie liter na bak.