Skocz do zawartości

330d LCI demontaż ślizgu przedniego zderzaka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej,

przymierzam się do wymiany przedniego zderzaka. jako, że ślizgi mam w totalnej rozsypce (z jednej strony urwany, z drugiej strony połamany) to zamówiłem w ASO nowe. moje pytanie brzmi: jak zdemontować stary ślizg i zamontować nowy? widziałem, że od góry (przy błotniku) ma on otwory na dwie śruby lub nity, ale wygląda na to, że dostęp do nich będzie bardzo ciężki... jakieś porady?

mam na myśli element w czerwonym kółku na zdjęciu:

http://www.e46fanatics.com/features/images/adrian320m3cont_09.jpg

a tutaj zdemontowany (widać wspomniane otwory):

http://c1552172.cdn.cloudfiles.rackspacecloud.com/31851_x300.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ten ślizg ma się trzymać zderzaka, a otwory to miejsca na śrubki z nadkola. Najpierw montujesz zderzak, a potem do niego nadkole i ona się trzyma właśnie na tych śrubkach wkręconych w otwory w śliizgu. /tam muszą być jeszcze takie blaszki bo śrubki to blachowkręty/
Opublikowano
no dobra, zdjąłem zderzak i nadkole i wiem jak je założyć z powrotem. ale chcę wymienić ten ślizg na nowy, bo jeden jest popękany a drugi ma pourywane zatrzaski. wpadłem już na to, że jest wciśnięty w błotnik, ale do tych dwóch śrub nie wiem jak się dostać...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiem o jakich śrubach myślisz ale ostatnią rzeczą jaką składasz jest nadkole i bez niego jest dostęp do wszystkich śrub, można sobie jeszcze pomóc demontując kierunkowskaz.
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy ślizg (prowadnicę) numer 51117030617 da radę wymienić bez demontażu całego zderzaka :?:

U mnie ten element ma obłamane gniazdo śruby nadkola i chętnie bym go wymienił...

Opublikowano
bez demontazu zderzaka sie nie da :D chodziło ci o błotnik? jeśli tak, to bez demontażu błotnika się da, robiłem to. jest strasznie ciasno i trzeba się trochę naszarpać ale się da. dobrze sobie poluzować jedną śrubę od błotnika żeby go lekko odchylić.
Opublikowano
niestety trzeba, bo zderzak jest przymocowany do ślizgu na taki wciskany klips. ale zdjęcie zderzaka to nic trudnego i chwila roboty...