Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem w BMW 530D 2003r. Zaraz po odpaleniu silnika nie mam ładowania. Miernik pokazuje 12V. Zauważyłem że po dojechaniu do pracy (odcinek 1Km) miernik pokazuje 14,4 V. Według mnie tak nie powinno być że dopiero po pewnym czasie zaczyna się ładowanie prądem 14,4V. Samochód jeździ i odpala bez problemu. Ale któregoś razu po przejechaniu kilku krótkich odcinków i częstym gaszeniu samochodu pokazał się komunikat słabego akumulatora. Więc sprawdziłem ładowanie i zaobserwowałem takie zjawisko jak opisałem wcześniej.

Opublikowano
Sorry ale muszę zapytać :) masz betke 530 w dieslu i dojezdzasz do pracy... 1 kilometr? Słownie: jeden?? :D :shock:
virus by Masters - 190km, 395Nm
Opublikowano

Witam. Masz zużyte szczotki w alternatorze, jak sie zagrzeje to pewnie ładuje przynajmniej u mnie tak było. Zaczynał ładować dopiero jak sie troche zagrzał. Szczotki są w jednej części z regulatorem napięcia.

Wymiana jest banalna, kilka minut, nie trzeba trzeba wykręcać alternatora.

Ja wymieniałem kilka dni temu u siebie i za regulator napięcia zapłaciłem ok 140 zł w intercarsie. Mam alternator z Valeo.

Lepiej wymień od razu, bo za krótki czas całkiem przestanie ładować.

Napięcie można fajnie obserwować przez ukryte menu.

Pozdro

Opublikowano
Tak z domu do biura mam 1 Km. ale w trakcie pracy częste wyjazdy trochę dalej. W jaki sposób można obserwować ładowanie przez ukryte menu?
Opublikowano
Aby wejść do ukrytego menu trzeba przytrzymać dłużej przycisk z kasowania licznika dziennego. Następnie trzeba odblokować dodatkowe opcje, aby to zrobić trzeba przejść do pozycji 19 i tam wprowadzić wartość - sume 5 ostatnich cyfr nr VIN, po tym możemy w pozycji 9 obserwować napięcie. Dokładniejszy opis jak to zrobić jest gdzieś na forum.