Skocz do zawartości

318Ti - jakie objawy uszkodzonej sondy lambda?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałbym potwierdzić moją diagnozę komputerową. Proszę Grupowiczów którzy mieli problemy z sondą lambda o info na temat ich objawów związanych z awarią tego czujnika.

Opublikowano

U mnie gdy była padnięta w M44 silnik miał nierówne obroty, po odpaleniu chodził równiutko (bo sonda po jakimś czasie zaczyna działać) a gdy już silnik korzystał z sondy zaczynał lekko przerywać. Druga sprawa to przy zmianie biegu trzeba było delikatnie sprzęgło puszczać aby nie szarpało, po zmianie lambdy już się silnik łagodnie zachowuje. W moim przypadku spalanie było normalne, może o pół litra spadło po zmianie, trochę mocy przybyło, ogólnie kulturalniej silnik pracuje.

Tu masz dane sondy do M44 z wtyczką i bez (bez wtyczki ma w paczce złączkę i jest odpowiednio tańsza) Innej nie kupuj, jakiś zamienników i o innych numerach.

BOSCH z wtyczką 0258003559

BOSCH bez wtyczki 0258986505 zamieniony przez 0258003657

Symbol BMW 11781247406

I pytaj po sklepach w jakiej cenie Ci zamówią, ja kupiłem za 192zł a w takiej cenie nie znajdziesz chyba na allegro i dochodzi wysyłka jeszcze.

Opublikowano
U mnie gdy była padnięta w M44 silnik miał nierówne obroty, po odpaleniu chodził równiutko (bo sonda po jakimś czasie zaczyna działać) a gdy już silnik korzystał z sondy zaczynał lekko przerywać.

Dzięki Ufo. Martwiłem się tym spalaniem bo u mnie chyba w normie jest i myślałem że jak lambda padła to już koniecznie spalanie musi być większe. Pamiętam jak mój gazownik coś mówił o opóźnieniu w działaniu lambdy. Chyba w naszych M44 jest to 25 sekund. Mam jeszcze jedno pytanie, ta sonda bez wtyczki to rozumiem jest oryginał boscha tylko trzeba sobie wtyczkę przemontować ze starej sondy, dobrze myślę?

Opublikowano

Moze sie przyda domowy sposób na sprawdzenie sondy

wiec tam mam 2 sondy zapasowe

sprawdzamy je wkrezając w imadło nastepnie miernik i opalarka

opalamy czesc jaka jest w wydechu miernik jakis elektroniczny

jak skacze napiecie 1-1,5v sonda powinna działac - proponuje przestawic zakres na mV wtedy widac reakcje sondy na ciepło

powinna byc w miare płynna

jkanie reaguje to martwa

nastepnie test na aucie takze z miernikiem jako ze mam 2 sondy

obie pokazują podobnie i jest ok