Skocz do zawartości

Za dużo oleju. Jakieś konsekwencje?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Nie wiem czy post jest w dobrym dziale ale w końcu oleje. Jeśli coś nie gra to proszę skasować, żeby później nie było pretensji. Jestem po wymianie oleju. Niestety zalano mi ok 6,7 litra a i nie spuszczono starego dokładnie do co 100 ml pewnie. Mam teraz jakiś 1cm na bagnecie za dużo ponad max. Na oko jakieś 0,7 - 1l. Czy grożą jakieś konsekwencje? Olej wywali jakąś uszczelką? Wiem, że zlać można bardzo łatwo ale nie mam cholernego kanału. Oleju też mi nie bierze ani grama także się nie wypali. Robić coś z tym czy olać sprawę?
Opublikowano

Spuść natychmiast ! Bo wywali ci niedługo jakieś uszczelnienia i będziesz wtedy miał problem.

Tak przeważnie bywa jak zalewa się olej w/g ilości podanej w instrukcjach.

Piszą tam że do R6 zalewa się 6,5l razem z filtrem. Kolega-mechanik (znawca marki od lat), przy wymianie kłócił się ze mną, że leje się tak jak jest podane a nie w/g realnych wskazań na bagnecie.

Efekt- po wymianie musiałem pod domem spuścić ok 0,7l bo na miarce było tyle co u ciebie, ponad stan.

Opublikowano

Witam

Zlej nadmiar, wpływa on niekorzystnie na silnik. I pomimo, że silnik nie bierze Ci ani grama oleju, to ten nadmiar by Ci spalił - zapewniam.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
Dokładnie tak u mnie było, zalano wg książki + 0,2 ekstra, bo myśleli że TD to olej połyka. Kupiłem wężyk do akwarium i strzykawy do lewatywy ;) Zlane jest 0,5 i nic się nie stało jak na razie. Sprawdzajcie stan oleju po "mechanikach".
  • 2 tygodnie później...