Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . czy ktos sie juz nad tym zastanawial ?

Skoro podajac +12V na pierwszy styk w kostce webasta , uruchomi sie ono wraz z klimatronikiem to dlaczego by nie zlozyc odpowiednie urzadzonko ktore poda napiecie jak bedziemy chcieli i wylaczy sie po ustalonym czasie .

czy takie cos da rade ?

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

Opublikowano
wszystko sie zgadza tylko ja nie chce kupic za 1000 w gore tylko chce zrobic samemy wydajac normalne pieniadze.

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano
Powiem tak... "do odważnych świat należy". Wiem, że są na świecie wybitni elektronicy dla których taka sprawa to pierdoła. Z doświadczenia jednak wiem, że nie warto jest wynajdować koła po raz drugi, szkoda własnego czasu, a przy ewentualnej pomyłce koszty napraw zdecydowanie przewyższą zaoszczędzoną kwotę. Wcale nie musisz wydawać 1000, poszukaj na allegro pojeździj na szroty, a przekonasz się ze naprawdę nie warto się grzebać.
Opublikowano
szroty ? u mnie same stare łupy a kto na szrot odda auto + pilot do webasta ?

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano
Ze szrotu możesz wziąć centralkę z okablowaniem, a pilota dokupią na allegro. Zrobisz jak będziesz chciał, pytałeś więc odpowiadam, moim zdaniem z odrobiną rozsądku można przy nie wygórowanych kosztach złożyć zestaw na bazie ori i nie kombinować z samoróbką. Ceny zestawów ori są dość wysokie u oficjalnych dystrybutorów ponieważ zasięg pilota jest ok 1000m, wiadomo nie jest Ci tyle potrzebne w linii prostej, jednak każda ściana, krzaki lub cokolwiek co znajduje się na drodze sygnału wprowadza ograniczenia zasięgu. A drugiej jednak strony można by zamontować przełącznik za 1PLN i kilka metrów przewodu (wyjść rano przełączyć i wrócić do domu), tylko czy jest to rozwiązanie na poziomie BMW??
Opublikowano

no na poziomie BMW to raczej nie .

czy moze mi ktos wyslac schemat wtyczki z pieca ?

ewentualnie opisac co i jak no i czy po podaniu napiecia ( jak sie nie myle na 1 styk ) piecyk sie uruchomi w trybie ... no wlasnie jakim ? bedzie nawiew czy nie ?

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano

Na początek proponuje lekturę

viewtopic.php?f=109&t=137873

Dziś podłączyłem +12 pod pin 1 prosto z aku i webasto się włączyło. Climatronik nie włączył sie tak jak przy włączeniu zapłonu, jednakże nawiew się włączył na szybę i na nogi. Nie była to może wichura ale fakt jest ze się włączył (po chwili leciało cieple powietrze). Wychodzi na to ze telestart powinien hulać. Ciekawi mnie tylko fakt ze standardowy kabel Y przy telestarcie ni jak nie pasuje do podlaczenia do webasto bez przerabiania wtyczek, wiec po co w ogóle webasto zakłada te wtyczki na przewód.

Opublikowano

znam temat lecz nie ma konkretnej odpowiedzi.

co robi telestart ze to wszystko dziala.

jakis impuls ?

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano
W linku do forum uk jest wyraźnie napisane ze telestart podaje +12 na 1 pin wtyczki webasta ni mniej ni więcej. centralka telestartu odbiera sygnał z pilota i podaje +12 i to tyle, reszta przewodów jest prawdopodobnie do potwierdzenia włączenia, i przewietrzania w lecie dlatego jest 5 przewodów. Wychodzi na to ze to sterownik webasto robi cala magie żeby to wszystko działało, a telestart mówi tylko kiedy(czasówka jest w telestarcie), bo jak zabierzesz +12 to webasto po chwili się wyłączy.
Opublikowano
czyli montujac zwyczajny wlacznik stabilny podajacy +12V na 1 styk w webasto to ono sie uruchomi na czas az sie przycisku nie wylaczy ? czy jest jakis max czas lub temperatura skrajna ?

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano
Na pewno jest jakaś temp skrajna, jaka nie wiem coś słyszałem o 70C. Na pewno jest też zabezpieczenie przed rozładowaniem aku, dlatego powinien być on w bardzo dobrej kondycji. Jest tez ograniczenie zassania paliwa ze zbiornika, ile nie wiem, ale widziałem, że w zbiorniku rurka zasysająca nie sięga dna więc nie powinno wyssać do końca.
Opublikowano
a jak to bedzie z klimatronikiem ? uruchomi sie ? tzn nie do konca klimatronik ale sam nawiew glownie na szyby

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano

Dziś podłączyłem +12 pod pin 1 prosto z aku i webasto się włączyło. Climatronik nie włączył sie tak jak przy włączeniu zapłonu, jednakże nawiew się włączył na szybę i na nogi. Nie była to może wichura ale fakt jest ze się włączył (po chwili leciało cieple powietrze). Wychodzi na to ze telestart powinien hulać. Ciekawi mnie tylko fakt ze standardowy kabel Y przy telestarcie ni jak nie pasuje do podlaczenia do webasto bez przerabiania wtyczek, wiec po co w ogóle webasto zakłada te wtyczki na przewód.

zalecałbym CZYTAĆ, a później pytać, trochę głupio cytować samego siebie :?

Opublikowano

dzieki - ale czytajac to nie bylem pewien , bo jak sie nie myle ktos mial odmienne zdanie niz Ty,

ale skoro tak twierdzisz ?

a co telestart ma jeszcze dodatkowo ? czy ma jakies czujniki ?

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano
Zaczynam się w ogóle zastanawiać czy Ty czytasz co ludzie piszą :!: Telestart nie ma żadnych czujników, jest po to by poinformować webasto, że ma się uruchomić i cała magia dzieje się dzięki sterownikowi webasto. Telestart ma w sobie układ czasowy dlatego wyłącza się po ustawionym czasie. W zależności jaki telestart będziesz miał będzie dodatkowo przewietrzanie wnętrza w lecie, potwierdzenie uruchomienia się webasto, bądź też możliwość ustawienia ile czasu ma działać webasto. Może nawet więcej bajerów w T100. Czytaj uważnie i kompletnie co ludzie piszą, bo później się kłócą, a koniec końców czegoś nie doczytali. O ile dobrze pamiętam w 03/99 lub 06/99 była weszła do E39 szyna cyfrowa która zmieniła kompletnie sterowanie elektroniką, dzięki czemu instalacja telestartu jest mało inwazyjna w instalacje elektryczną.
Opublikowano

ale skoro tak twierdzisz ?

dlatego poświęciłem godzinkę i sprawdziłem sam by być pewnym i nie kupować czegoś co nie będzie działać mimo, że ktoś napisał ze będzie.

Opublikowano

powiem tak - kazdy pisze co innego i tu jest wlasnie problem , kazdy jest najmądrzejszy wiec nie zaszkodzi zapytac jeszcze raz.

ogolnie to wielkie dzieki za odpowiedz

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
i jest nastepne pytanie - czy jak podam +12 v na powiedzmy 20 minut i webasto bedzie grzalo - oczywiscie na wylaczonym aucie to jak w tym czasie uruchomi sie silnik to cos sie stanie ? czy telestart automatycznie wylaczy te +12V na webasto ? dodam ze jestem w trakcie budowania sterownika do zdalnego uruchamiania webbasta . chce zrobic 2 lub 3 czasy grzania i szukam wszelkiej informacji na temat wylaczenia w razie czego ( tzn np w razie uruchomienia silnika ).

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano

to dobre pytanie jest :) myślę, że albo przy uruchamianiu silnika zostanie odcięte zasilanie telestartu i to go wyzeruje, albo sterownik webasto sam z siebie oleje te +12V na 1 pinie bo jest cyfrowy i może mieć to zakodowane tak samo jak ma zakodowane ze przy niskim napięciu baterii się nie włączy nawet jak się poda +12V.

Nie wiem skąd, ale mam na kompie instrukcje montażu telestartu i ogólnie webasto jak by ktoś chciał się zapoznać proszę maila na PW.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisiaj udalo mi sie odpalic webasto z +12V na 1 pin.

piecyk sie odpalil i powietrze dmuchalo delikatnie na szyby ( mozliwe ze na nogi tez) teraz pytanie : czy da sie to zmienic ? aby dmuchalo mocniej ?

dodam jeszcze ze zakonczylem zdalny sterownik wlasnej roboty jak narazie z jednym czasem 25 minut

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano
na pewno się da, kwestia tylko wniknięcia w szynę cyfrowego sterowania. mam pytanko w jaki sposób przesyłany jest sygnał z pilota do odbiornika w twoim zestawie (podczerwień, radiowo)?
Opublikowano
radio - oczywiscie szyfrowane

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Dzisiaj udalo mi sie odpalic webasto z +12V na 1 pin.

piecyk sie odpalil i powietrze dmuchalo delikatnie na szyby ( mozliwe ze na nogi tez) teraz pytanie : czy da sie to zmienic ? aby dmuchalo mocniej ?

dodam jeszcze ze zakonczylem zdalny sterownik wlasnej roboty jak narazie z jednym czasem 25 minut

i jak panel sam się włączył ???, 12v na pierwszy pin czyli masz te starsze webasto "analogowe"

też szukam informacji "co i jak" bo kupiłem "webasto" firmy eberspaher z e34 do e39benzyna, eberspaher ma zegar ale co z panelem???

wyczytałem że:

"""climatronik jest uruchamiany z webasta z kostki X14 pin 4 zaraz po uruchomieniu webasta (zdalnie lub z mida) i on otwiera elektrozawory i silnik dmuchawy

i

Na kostce wchodzącej do klimatronika odszukaj cienki przewód zielono-zółty na pin 2. Przetnij go i z przekaźnika po włączeniu webasto podajesz na klimatronika +12V. Po wyłączeniu przekaźnik zwiera to co przeciąłeś.""""

ale jeszcze tego nie sprawdzałem