Skocz do zawartości

Przygotowanie E30IS do KJS'ów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako świeży nabywca BMW witam serdecznie wszystkich forumowiczów i użytkowników E30-stki.

Mój temat jest związany z przygotowaniem IS'a do amatorskich rajdów czyli popularnych KJS'ów.

Według mnie i ludzi którzy bawią się w to w Poznaniu harmonogram powinien wyglądać tak:

1. Kubeł+pasy

2. Dyfer np 4,27 lub 4,45 25% spięcie

3. Zawias i hample

4. Skrzynia (krótka np. E36)

5. Magiel od Z3M lub E36

I teraz tak.

1. Czy duży sens ma montowanie chipa przesuwającego odcinkę, robienie wolnego wydechu+dolotu, przed w/w czynnościami, i czy w ogóle?

2. Czy krótsza skrzynia po wymianie dyfra na w/w będzie odczuwalna dla przyśpiechy?

3. Co jeszcze mogę wziąć pod uwagę, oprócz odchudzenia auta, klatki itd. ?

4. Czy naprawdę seryjne hamulce od razu będą się "gotować" ?

5. Słyszałem że ABSOLUTNIE nie wywalać katalizatora...co Wy na to?

Będę wdzięczny za Wasze zainteresowanie moim postem i sensowne odpowiedzi, bo od dwóch tygodni czytam Wasze forum i już bardzo dużo się o Becie dowiedziałem, ale to jeszcze nic :D

Opublikowano

ad. 1 podstawa.

ad.2 dyfer jak znajdziesz to raczej 4,27 ze szperą bo 4.45 to tylko automat a już ze szperą to rarytasik... i dużo mieszania lewarkiem :)

ad.3 zimermann+ferodo ds na początek styknie. a zawias to na początek b6 lub b8+ twardsze sprężynki

ad.4 po co Ci to jak chcesz wstawiac 4.45???

ad.5 jeżeli auto tylko do KJS to Z3 jeżeli również na drogę to bym radził E36.

Opublikowano
ad.2 dyfer jak znajdziesz to raczej 4,27 ze szperą bo 4.45 to tylko automat a już ze szperą to rarytasik... i dużo mieszania lewarkiem ad.3 zimermann+ferodo ds na początek styknie. a zawias to na początek b6 lub b8+ twardsze sprężynkiad.4 po co Ci to jak chcesz wstawiac 4.45???ad.5 jeżeli auto tylko do KJS to Z3 jeżeli również na drogę to bym radził E36.

2. Znalazłem właśnie 4,45 25% więc biorę :mrgreen:

3. A co sądzisz o Ate powerdisc+ebc greenstuff?

4. Tak właśnie myślałem że zmiana skrzyni bez sensu

5. Uważasz że ten z z3 będzie za krótki na drogę?

Pozdro

Opublikowano

WYSZUKIWARKA się o Ciebie pytała:

viewtopic.php?f=29&t=124255

viewtopic.php?f=29&t=81484

EDIT:

Po rozmowie z autorem tematu postanowiłem przywrócić

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png