Skocz do zawartości

328i powtarzający sie komunikat abbendlicht defekt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Koledzy przesiadłem się z e30 na e36 i mam następujący problem otóż wyświetla się na komputerze komunikat "abblendlicht defekt" czyli światła mijania z przodu.

Sprawdziłem żarówki są dobre. Poczytałem trochę forum dowiedziałem się ze może nie zgadzać się ich opór - sprawdziłem są identyczne ale na wszelki wypadek poszedłem na stacje i kupiłem 2 nówki H7 55W a komunikat nadal się wyświetla.

Moje pytanie brzmi czy jego jakos trzeba wykasowac czy jest cos uszkodzone w układzie elektrycznym a może włacznik świateł??

Z góry dzieki za pomoc

pozdrawiam

_______

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z formatem tytułowania wątków dla tego działu! Następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano

Raczej nie z tego co się orientowałem były dwa rodzaje lamp jedne na h1 drugie na h7. Masz pewnie soczewkę a tam była h1 dynka, potem jednak bmw zrezygnowało z soczewek i montowali lampy na h7.

Jakieś inne sugestie??

A może ktoś by mi powiedział jak to działa dokładnie? Rozumiem ze żarówka wraz z wiązka włącznikiem itd. tworzą obwód zamknięty i kiedy jest on przerwany komputer (OBC) dostaje sygnał.

Czy przewody od OBC są podpięte pod włącznik świateł czy może gdzieś indziej. Mógłby się wypowiedzieć ktoś kto zakładał taki komputer w e36.

Pozdrawiam

Opublikowano

no nawet by tam nie pasowała h1 ponieważ h1 ma jeden bolec a h7 dwa.

Byłem z tym problemem u elektryków jeden powiedział ze nawet się za to nie bierze a drugi ze da rade naprawic - co będzie to się okaże.

ps.

Komputer był resetowany (nic nie pomogło). Wydaje mi się ze komputer odpowiadający za silnik i osprzęt nic nie ma do OBC.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Problem z komunikatem "abblendlicht defekt" został zlikwidowany.

Uszkodzony był moduł świateł. Po wymianie CHECK CONTROL jest OK :D

Pozdrawiam