Skocz do zawartości

318i króciec wody jak wymienić

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Muszę wymienić króciec wody ,który znajduje się w głowicy ( część nr 1 na tym rysunku: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AP31&mospid=47661&btnr=11_2054&hg=11&fg=15) Kupiłem już go w ASO ale wstępnie widziałem ,że jest do niego słaby dostęp i mało miejsca miedzy ścianą grodziową a głowicą.Mam więc pytanie czy ktoś już to wymieniał i jak się za to najlepiej zabrać.Czy lepsze będzie dojście z góry czy z dołu ?
Opublikowano
Powód jest taki ,że jest uszkodzony i wycieka z niego płyn chłodniczy.Na razie delikatnie się "poci" ale wole to zrobić od razu niż czekać aż całkiem się rozsypie
Opublikowano

Normalnie od gory dojdziesz. Zdejmij tylko podstawe filtra kabinowego. Po wykreceniu 2 srubek wyjmujesz, ale popatrz dokladnie na kolnierz czy nie zostalo cos w srodku. Potem placem sprawdzasz gniazdo i wyjmujesz jesli oderwal sie kawalek kolnierza bo czesto juz kruszeje przy wyjmowaniu.

Wiadomo ze sciagasz wpierw waż w ktorym jest plyn - nie ucieknie wiele . Robic na zimnym silniku.