Skocz do zawartości

320d dziwne stuki w okolicy nadkoli, komory silnika?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od pewnego czasu słyszę z okolic nadkoli lub komory silnika jakby coś pukało wewnątrz w karoserię. Stuki słyszalne są na lekkich nierównościach, jak samochód jest po nocnym postoju wychłodzony, po przejechaniu kilku kilometrów wszystko się wycisza. Wymieniłem wahacze z tulejami, łączniki stabilizatora, gumy stabilizatora. Na szarpakach zawieszenie zachowuje idealnie i cicho. Zastanawiam się nad wymianą górnych mocowań amortyzatorów choć mechanik twierdzi że są ok. Może ktoś borykał się z podobnym problemem? Proszę o pomoc.

Z góry dziękuję

Kazoo

• 2 lata później...
Opublikowano
U mnie natomiast stuki mają dźwięk jak by taki plastikowy też z okolic nadkoli przy wolnej jeżdzie na duzych nierownosciach i wybrzuszeniach coś w podobie do stukania łącznika stabilizatora ale on był wymieniany . Nie wiece co to za stuki ja je porównuje do stukania kapsla od "frugo" Lewe przednie koło
Opublikowano

ogólnie to zauważyłem te pukanie po wymianie łącznika stabilizatora, myślałem żę żle dokręciłem i rzeczywiście słabo było dokręcone dokręciłem pneumatem i się nie poprawiło drążek nowy końcówka ok tuleja wahchacza nowa sworznie ok jedynie to luz jeszcze na gumach stabilizatora ale to one wydają inny dźwięk.

Mówisz że poduszka amortyzatora może być Jak ją można sprawdzić , łożysko amortyzatora jest ok bo sprawdzałęm od góry kule całe , smar jest:), grzechotu nie ma.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
podnieś tą stronę,ruszaj kołem góra-dół i nasłuchuj.U siebie miałem mały luz ale był słyszalny.

Podniosłem ruszałem góra dół i ten dźwięk słychać z okolic sprężyny lub wyżej nie jestem w stanie określić tego dokładnie, zauważyłem także luz w tym kole drążek i końcówka w porządku na czym moze byc luz ? na łożysku? powinno wyć raczej jak to łożysko ale nic nie wyje bo raczej swożeń nie powinien dawać takiego luzu........