Skocz do zawartości

540ia przypływomierz.. jak sprawdzić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

prawdopodobnie mam problem z przepływomierzem. Auto zaczęło mi strasznie duzo palić (przy spokojnej jeździe w trasie 16l i nie ma opcji zeby mniej, 25 w mieście). Do tego na zimnym po odpaleniu chodzi nierówno, szarpie, przerywa itp. pytanie - jak sprawdzić przepływke? da się bez podmianki? carsoftem np.?

pozdrawawiam

Fiat 126p --> Vw polo 1.4D --> Opel Vectra B V6 --> BMW 540iA + Nissan Micra k12 --> vauxhall meriva (chwilowo) --> BMW 520d auto F11 --> BMW 545i E60
Opublikowano

mażna spróbować i carsoftem przez live data.

pozycja AIR FLOW - u mnie w 535 pokazuje na wolnych między 10-20 kg/h a po raptownym dodaniu gazu chyba powyżej 300...

jak miałem uszkodzoną to albo wogóle było 0 a w innej dochodziło max do 150 po dodaniu gazu.

jeżeli masz gaz to na początek z resetuj DME przez np odłączeniu aku, mogły się mapy rozjechać

Opublikowano

na zapalonym wyjmnij wtyczkę

jak będzie gorzej to znaczy że dobry

ja bardziej obstawim sondy lub fałszywe powietrze

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

kto szuka nie bladzi :search:

Kolega Cyborg mial podobnie i problem rozwiazal.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
na zapalonym wyjmnij wtyczkę

jak będzie gorzej to znaczy że dobry

ja bardziej obstawim sondy lub fałszywe powietrze

Ja obstawiam na jakiś czujnik nie przepływke.Podłączyć pod kompa.

Ten silnik nie zawsze po odpięciu przepływki chodzi gorzerzej,bez przepływki korzysta z mapy paliwa uśrednionej,i przy odpowiedniej pogodzie może chodzić nie gorzej jak z przepływka.Odpinasz odpalasz normuje obroty i jeżdzi normalnie.

Przeplywka nie powinna miec wplywu na szarpanie na zimnym.

Sprawdzić mase zasysanego powietrza,przekładanie z innego uzywki raczej nic nie powie bo w 80%też przypadnięte a nie dają objawów(umierają powoli,niezauewarzalnie).

Sprawdz cewki,świece.

Przerywanie sugeruje zanik prądu na którym z cylindrów.

Opublikowano
Efekt jest dokładnie taki: odpalam i jest ok. Dodaje gazu i obroty spadają, dusi się. Puszcze gaz jest ok. Po paru minutach od nagrzania jest wszystko dobrze
Fiat 126p --> Vw polo 1.4D --> Opel Vectra B V6 --> BMW 540iA + Nissan Micra k12 --> vauxhall meriva (chwilowo) --> BMW 520d auto F11 --> BMW 545i E60
Opublikowano
Efekt jest dokładnie taki: odpalam i jest ok. Dodaje gazu i obroty spadają, dusi się. Puszcze gaz jest ok. Po paru minutach od nagrzania jest wszystko dobrze

jedź najlepiej na kompa ale z tego opisu to czujnik położenia wału