Skocz do zawartości

316 brak kierunków i awaryjnych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przeszukałem forum i nic odpowiedniego nie znalazłem.

Poradzi ktoś co to może być ? gdzie mam popatrzeć itd. ?

Opublikowano
prawdopodobnie padł przekażnik.Trzeba wymienić i wszystko powinno wrócić do normy
Opublikowano
  • Autor

ok dzięki. Schemat bezpieczników i przekaźników już znalazłem wiec wiem gdzie sprawdzać, ale jak by było jeszcze coś nie tak to dam znać.

Jeszcze jedno. Z rozpiski wynika że jest przekażnik do kierunkowskazów szybkich i osobny jest od wolnych oraz osobny jest od świateł awaryjnych.

To który przekaźnik mnie będzie interesował ? jeden czy wszystkie które wymieniłem ?

Opublikowano
  • Autor

Byłem w sklepie po przekaźnik do kierunkow/awaryjnych i gość chciał do reki popsuty żeby dane spisać. Posprawdzał i powiedział ze to jakiś sprowadzany i ze moze sprowadzić za 150-200zl

Takie sa ceny przekaźnika czy ten jest taki drogi ?

mógłby ktoś napisać dane jakiegoś tańszego przekaźnika (może być zamiennika).

Opublikowano
  • Autor

Dziś grzebałem przy kierunkowskazach.

Problem jest taki ze jak wypiąłem żarówkę z lewego i prawego przedniego kierunkowskaza i sprawdziłem miernikiem wtyczkę to w dwóch kablach jest "masa" ! A chyba w jednym powinna być "masa" a w drugim "plus" tak samo jest w prawej i lewej wtyczce.

Przy takiej sytuacji o dziwo działają mi lewe kierunkowskazy a prawe nie (jest jakieś zwracie). Gdy prawe włączę na dłużej to przepala sie bezpiecznik.

Gdzie szukać przyczyny? jak znaleźć ?

masa na dwóch kablach od żarówki jest nawet wtedy gdy przekaźnik jest wypięty. czyli przekaźnik na pewno zwarcia nie robi o ile jesli to jest zwarcie.

Opublikowano

przekaźnik może robić zwarke lub gdzieś jest słaba masa.Co do samego przekaźnika to jedz na szrot i dostaniesz za grosze,a ta cena co podał Tobie sprzedawca to kosmos!!

Jakbyś nie mógł dostać to pstryknij foto przekaźnika i odezwij się na PW to załatwie Tobie bez problemu

Opublikowano
  • Autor

ok dam znać jeśli nie znajde przekaźnika.

Ale poczekam może jeszcze ktoś coś doradzi bo moim osobistym zdaniem przekaźnik powinien być ok a zwarcie wydaje mi sie ze jest gdzies na kablach. Ktoś majstrował tam bo są robione diody w postojówkach oraz kable od wzmacniacza więć może ktoś coś uszkodził.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

zrobiłem nową instalacje prawych kierunków. Odciąłem kable od żarówek i podpiąłem nowe. Złożyłem do kupy a tu zwarcie. Normalnie szok!!! się okazało że jak się przykręci tylna lampę to blaszka od kierunków się stykała z nadwoziem. Wystarczyło ją odgiąć lekko, a ja 5 godzin szukałem i nowa instalacje robiłem. Kur.. Mać !!!

A i jeszcze jedno ten schemat z przekaźnikami z tego forum jest nie wiele warty. Przekaźnik R8 nie jest od awaryjnych! jest od kierunkowskazów i awaryjnych. Po drugie nie istnieje przekaźnik R6 wolnych i R7 szybkich kierunków (gdy przepali sie żarówka) Szybkie i wolne kierunki oraz awaryjne są w tym jednym przekaźniku R8.