Skocz do zawartości

dym wydostajacy sie kolo silnika co to morze byc pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
posiadam bmw 530d 2004r niedawno go nabylem i zobaczylem ze z pod silnika z lewej strony wydobywa sie chmurka dymu niewiem co to morze byc pomocy niemam pojecia czy to spaliny wydaje mi sie ze tak sie dzieje na zimnym silniku bo na cieplym juz tego niewidze
Opublikowano
posiadam bmw 530d 2004r niedawno go nabylem i zobaczylem ze z pod silnika z lewej strony wydobywa sie chmurka dymu niewiem co to morze byc pomocy niemam pojecia czy to spaliny wydaje mi sie ze tak sie dzieje na zimnym silniku bo na cieplym juz tego niewidze
Diagnoza jest prosta.. :?

Do wymiany masz kolektory wydechowy...

Juz nie jeden forumowicz sie z tym borykal.. ze mna wlacznie :|

ja trafilem dobra uzywke za 900zl :P

a nowy... ok 2tys :mad2:

Opublikowano
a mam pytanie bo mechanik mi powiedzial ze da sie to pospawac czy to prawda?????? i sa tam jakies uszczelki bo on powiedzial ze to morze byc uszczelka???
Opublikowano
a mam pytanie bo mechanik mi powiedzial ze da sie to pospawac czy to prawda?????? i sa tam jakies uszczelki bo on powiedzial ze to morze byc uszczelka???

sa uszczelki.. ale na 95% to kolektor jest winien a nie uszczelka..

spawac teoretycznie da rade... tylko ze po 2tys km bedziesz mial to samo bo tam jest strasznie cienka blacha :mad2:

Opublikowano
nieprawda, ja na pospawanym zrobilem 20tys.

może miales małą nieszczelność..

tak czy owak.. gra nie warta świeczki IMO.

chyba ze robisz autem max 10tys km i sprzedajesz..

Opublikowano
Niekoniecznie kolektor! Miałem podobną przypadłość, dymiło spod maski i spod nadkoli a przyczyną była pompa paliwa, która prócz puszczania paliwa na rozgrzany silnik dodatko puszczała paliwo do misy olejowej i "przybywało oleju". Osłona pod silnikiem też była cała mokra od paliwa. Po wymianie uszczelek w pompie wszystko wróciło do normy :D
Opublikowano
jak kolektor albo uszczelka kolektora to bedzie slychac lekki leciutki halas podczas dodawania gazu rownomiernie z wchodzeniem silnika na obroty. efekt jak mlot pneumatyczny z oddali. moze tez zaczyna wyrywac Ci swiece. lepiej to sprawdz wlascicielu bmw:)